/ ThinkStock/Getty Images
От днес служителите на БАБХ в Старозагорско започват проверки за прасетата тип „заден двор“ в 20-километровите санитарно-охранителни зони около четирите големи свинекомплекса . Проверките в частни стопанства, които попадат в нея са в селата Оряховица,  Хан Аспарухово, Буздуганово и Пъстрен.

Експерти проверяват личните стопанства за живи прасета в Пловдивско

Повечето стопани вече са умъртвили свинете си, напрежение сред населението  няма, коментира областният управител Гергана Микова. Тя увери, че към този момент в областта не се налага да бъде обявено извънредно положение заради заболяването Африканска чума.

По 300 лева на стопаните на прасета, ако доброволно умъртвят животните

Жителите на село Хан Аспарухово, които отглеждат прасета тип „заден двор“ - около 20 на брой, вече ги умъртвиха, няма напрежение и конфликти. Хората са достатъчно разумни и още в неделя животните бяха заклани, обясни кметът Петър Петров. Миналата седмица той провел среща със собствениците на голямата свинеферма край селото, които са го уверили, че там мерките и хигиената са на ниво.

Десислава Танева: Положението с африканската чума е много тежко

И в бъдеще отрасъл свиневъдство ще има, но е необходимо да се осъществява по-сериозен контрол, а стопаните, които отглеждат прасета в дворовете си трябва да спазват правилата за регистрация, за да не се допуска подобно заболяване, е мнението на кмета на Хан Аспарухово, според когото е недопустимо темата да се политизира.

Ще започне ли доброволното умъртвяване на животни? (ВИДЕО)

В Старозагорска област са въведени превантивни мерки срещу Африканската чума. Още преди 2 месеца  има охрана на двата Старопланински прохода - Шипка и Проход на републиката, както и на нерегламентираните тържища за живи животни и на свинско месо.