Стартира проект Електронна краеведска библиотека
Стартира проект Електронна краеведска библиотека / netinfo
Стартира проект "Електронна краеведска библиотека"
65720
Стартира проект "Електронна краеведска библиотека"
  • Стартира проект "Електронна краеведска библиотека"

Регионална библиотека "Захарий Княжески" Стара Загора стартира проект "Електронна краеведска библиотека - еКБ", финансиран от Програма "Глобални библиотеки - България".

"еКБ" представлява единна база, създадена на регионален принцип и на принципа на партньорството. Целта е събиране и дигитализиране на материали с краеведски характер от библиотеки, музеи и лични сбирки, с цел опазването и активното им популяризиране. Всички данни и материали ще бъдат достъпни в интернет пространството с възможност за: разглеждане в реално време; получаване на автоматизирани справки за търсене по определени критерии; автоматизирано извеждане на резултатите от търсенето и показалци към съответния ресурс; онлайн заявка за доставка на библиотечен документ по конвенционална и електронна поща; абониране за точно определен тип краеведски ресурси; виртуална онлайн консултация с краевед-експерт.

Чрез създаването на такъв тип електронно съдържание ще се популяризира местната история, икономика, природа, изкуства, занаяти, наследство и традиции, ще се улесни достъпа до книжовното богатство на региона. Ползването ще бъде лесно и достъпно от всички потребители в страната и извън нея.

Проектът се осъществява съвместно с РИМ Стара Загора и библиотеките при НЧ „Зорница 1928" Нова махала, НЧ „Христо Ботев 1952" Старозагорски бани, НЧ „Развитие 1921" Дъбово. Хубавото е, че и други библиотеки и институти могат да се включат в проекта.