книга
книга / www.sxc.hu
Стара Загора ще се включи в юбилейната десета Нощ на литературата.
 
На 12 май (сряда) от 18:00 до 21:45 часа старозагорци ще имат възможността да се срещнат с известни и вдъхновяващи личности и произведения.
 
Обособените „читателски гнезда“ в Стара Загора ще бъдат пет. Общественици, писатели и журналисти ще представят на всеки половин час, в рамките на 15 минути, един и същ откъс.
 
След прочита му посетителите на събитието получават печат в брошура пътеводител и се отправят към следващото читателско гнездо.
 
Събралите всичките 5 печата могат да участват в томбола, която ще се проведе в 21:45 ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжески” и ще се излъчва онлайн от www.facebook.com/libstarazagora.
 
Книги, осигурени от Община Стара Загора, ще получат 15 участници, изтеглени на случаен принцип.
 
В Къщата на арх. Христо Димов / ул. „Сава Силов” № 37/ от Златина Желева – преводач на чувства и потребности между семействата и новородените им бебета, ще бъде представена книгата "Помощ? Помощ!" (Австрийско посолство) с автори Томас Гебауер, Илия Троянов.
 
"Берлински блус" (Гьоте-институт) от Свен Регенер ще може да бъде чут в Музей „Литературна Стара Загора“ / бул. „Руски” № 44. Творбата ще четат Яна Ленова и Олга Клисурова.
 
Новоиздадената книга Swing time от Зейди Смит ще бъде представена от Красимира Лекова и Нина Йовкова в кафе „Августа“ (Регионален исторически музей/ бул. „Руски“№42.
 
В Изложбена зала „Байер“ / ул. „Любор Байер“ 1/ Мария Козарова и Татяна Иванова  ще потопят в старозагорци в "Звездни дневници" с автор Станислав Лем. И в Регионална библиотека „Захарий Княжески” / бул. „Руски” № 44, любителите на книгате ще се насладят на творбата Бьорнстад (Посолство на Швеция) с Фредрик Бакман. Тя ще бъде представена от Мария Донева и Здравко Георгиев.
 
И тази година ще се чете в 14 български града – Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, София, Стара Загора, Шумен.
 
Нощ на литературата е международно събитие, което цели да популяризира съвременни европейски автори. Стара Загора за седми път се потапя в Нощта на литературата.