Старозагорци масово не познават биопродуктите. Ечемикът хит сред тях.
Старозагорци масово не познават биопродуктите. Ечемикът хит сред тях. / DarikNews.bg

Храните без пестициди, оцветители и консерванти не са познати на старозагорци. Наша проверка показа, че въпреки, масовото тръбене за ползата от биопродуктите и здравословното хранене, повечето хора нямат представа за тях.

Според Американската академия по педиатрия, нито едно изследване не потвърждава ползата от консумацията на биопродукти. Този любопитен факт обори консултантът по биохрани Мария Димитрова според, която безвредните храни са в основата на здравословния начин на живот.

„Най-полезни са плодовете, зеленчуците и ядките, като искам да обърна срециално внимание на ечемика, който е един от най- полезните, тъй като е богат на минерали и цинк и не случайно е залегнал в диетите на популярния народен лечител Петър Димков. Консумира се предимно сварен", обяснява консултантът, според който едно био меню изглежда така:

Сутрин - пресни плодове
Обед - салата според сезона
Слетобед - плод
Вечер - сурова салата

Оказва се, че биопродуктите в България са с до 100% по-скъпи от конвенционалните храни заради все още слабото търсене. Справка сочи, че в Германия цените им са завишени с едва от 10 до 30 %.