младежко пространство
младежко пространство / netinfo
Англоезични дни, представяния на книги, филмови вечери, читателски и писателски клуб, клубове по разговорен английски и настолни игри, дискусии по теми, свързани с младежите. Това са само част от дейностите, които ще се провеждат в новооткритата тийн зона в Регионалната библиотека „Захарий Княжески”. Мястото ще бъде домакин и на младежки отбори по робопрограмиране, легороботика и математика. Тийн зоната е оборудвана с компютри, мултимедия, електронни четци, настолни игри, книги и комикси, подходящи за младите посетители и разполага с отлична интернет свързаност.

младежка зона
netinfo


Директорът на библиотеката Надежда Груева разказа, че идеята за младежкия кът е на старозагорката Дима Михайлова, която е разработила дипломна работа за нея. След това тя била подкрепена от ръководството на енергийната компания „КонтурГлобал Марица Изток 3“, библиотеката и Община Стара Загора и реализирана чрез проекта „Енергия за библиотеката“.
„Това е първата такава зона в България. Помислили сме как да разнообразим живота на младите хора, надявам се и те да дадат нови идеи“, обясни Димка Михайлова.

Работното време засега е от 9.30 до 17.30 часа, но организаторите обмислят то да бъде удължено до 19.30 часа.

тийн зона
netinfo


„Зоната е за Вас, младите хора на Стара Загора. Очакваме тук да бъдете активни, да активизирате мисловните процеси и да има много пишещи младежи. Надяваме се с тази зона да обогатим традициите в нашия град и да се стимулира творчеството и познанието“, каза зам.-кметът Иванка Сотирова по време на откриването на младежкото пространство. Присъстваха още заместник областните управители Петя Чакърова и Красимир Червилов, Алесандро Морето, директор на ТЕЦ  „КонтурГлобал Марица Изток 3“ и Красимир Ненов, изпълнителен директор, омбудсманът Надежда Чакърова, много ученици, учители, представители на неправителствени организации.

„С готовност години наред подкрепяме каузите на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. В случая обединихме усилия и създадохме модерен и уютен кът. Нямам съмнения, че тук ще идват много млади хора“, сподели Красимир Ненов.

тийн зона
netinfo


Младият омбудсман Бетина Радева благодари за придобивката и обеща от името на младите хора зоната да стане място за срещи, инициативи и младежко общуване.