Следсесийно в Казанлък: промени в общински наредби и нови заплати за кметовете
Следсесийно в Казанлък: промени в общински наредби и нови заплати за кметовете / netinfo

175 хиляди лева за ремонт на четвъртокласната пътна мрежа в община Казанлък ще се изразходват през тази година.
На заседанието си днес съветниците на община Казанлък гласуваха парите да се похарчат за рехабилитацията на 11 950 кв.м от тази мрежа. Спешен ремонт ще се извърши на отсечките: между град Крън и с. Хаджи Димитрово, Хаджи Димитрово и с. Шейново, с. Шейново и с. Ясеново, източният край на с. Овощник, до баня Овощник, улица в с. Бузовград, с. Бузовград в западния край до трафопоста, между Бузовград и моста по пътя г. Черковище и път Казанлък - с. Розово.


Общинските съветници решиха да бъдат се предоставят и 30 хиляди лева за ремонти в Детската млечна кухня в Казанлък, съгласно договор за разбирателство между "Ветроком" и Общината, от преди три години.


Приети бяха и промени в в две общински наредби - за за отглеждането на животни на територията на община Казанлък и за организация на движението на МПС в общината. Приетите промени в наредбата за движение на територията на общината на практика  превръщат  в платени паркинги 11 от улиците в централната част. За целта ще се наложи общината да закупи 27 нови паркомата. Въвежда се и ред за паркиране по тези улици на живеещите по тях.

Според Васил Самарски, председател на групата на БСП,  приетата днес наредба е антигражданска, тъй като  гражданите ще се надпреварват кой по-бързо да подаде заявление за паркомясто или ще трябва да слизат през 3 часа пред колите си, за да плащат за паркинг. Рестрикциите по 11-те улици не важат за коли на общинската администрация, Спешен център, ремонтни коли на различни институции. Според Самарски, тази наредба създава  условия за корупция в Община Казанлък.


С промени и изцяло нови текстове е и Наредба за отдаване под наем на общински жилища.
Съгласно нови текстове в нея, всеки коректен нааемател, ползвал общинско жилище поне 3 години, ще има право да кандидатства за закупаването му по пазарни цени.


Съветници гласуваха и нови заплати на кметовете на села от общината, кметските наместници и общинския кмет. С 5% се увеличават трудовите възнаграждения на кметовете на населени места, с 80 лева расте заплата и на общинския кмет Галина Стоянова и тя става 1594 лева.


Съветниците приеха предложението Община Казанлък да кандидатства по ОП "Регионално развитие" за предоставянето на безвъзмездна финансова помощ в размер на 489 хил. 169 лв. . Средствата са за реклама на туристическите дестинации от общия проект на община Казанлък със още 4 общини в Розовата долинаи ще бъдат поделени солидарно.