Шаранът остава предпочитан за Никулден
Шаранът остава предпочитан за Никулден / dariknews.bg
С  цени от 4  до 6 лева за килограм шаран старозагорци  ще посрещнат тази година Никулден. Въпреки, че цената за живо тегло е 6 лева, шаранът остава предпочитаната риба за празничната трапеза.

С около два лева е по-ниска цената на охладената и изчистена риба в големите търговски вериги. В магазините има и толстолоб на цена от 3.50  до 5 лева. Замразената скумрия се търгува на цена от 6.50 до 8 лева за килограм, а  за любителите на гръцката риба търговците предлагат охладени ципура и лаврак с цени от 15 до 18 лева.
 
Ето и няколко съвета от специалистите от Българската агенция по безопасност на храните, как  да изберем прясна и свежа риба за празника. Потребителите могат да я познаят по очите и, а те трябва да са с изпъкнали, с ясна и бистра роговица.

Агенцията по храните погва търговците на риба преди Никулден

Хрилете на рибата трябва да са  розово-червени до тъмно-червени при рибите с по-тъмно месо. Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз, ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. А най-лесният „полеви тест” е, като натиснем рибата с пръст и образувалата се вдлъбнатината, трябва да изчезне бързо.
 
С традиционно рибно ястие се посреща утрешния празник 6 декември. Денят е посветен на Свети Николай  Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.