Защо приготвяме шаран на Никулден?
Защо приготвяме шаран на Никулден? / dariknews.archive

На Никулден - 6 декември, се консумира риба и най-вече шаран, защото според легендите тази риба се смята за слуга на светеца Николай Чудотворец. Веднъж когато излязъл с лодката си в открито море, се извила буря и пробила лодката, а той запушил пукнатината с шаран и се спасил от гибел. Затова на всеки 6 декември, принасяме в жертва шаран за здраве и благоденствие на семейството си.

Когато приготвяме рибата:

Люспите трябва да се отстранят внимателно, така че да не паднат на земята, защото според преданията, ако люспа бъде стъпкана, ще донесе болести и страдания. Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се закопават в земята или се пускат в реката или море. По този начин ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие. По традиция рибата се приготвя пълнена или обвита в тесто, а останалите ястия на трапезата са постни - пълнени чушки с ориз, сарми, царевица, зрял фасул.

В повечето православни страни се провеждат фестивали и празненства по случай празника на Свети Николай. На децата се подаряват подаръци, а възрастните се събират на голяма трапеза. В Чехия, Полша, Словакия, Германия, Франция, Испания и Португалия децата намират бонбони под възглавницата, в обувките или зад прозореца. В зависимост колко са слушали, получават по- големи дарове. В България, Сърбия и Румъния, този празник не е обвързан с размяна на подаръци, а по-скоро в съхранение и обединяване на семейните ценности.

На този ден, имен ден празнуват Никола, Николай, Кольо, Николина, Нено, Ненка, Нина,Никол, които трябва да приготвят богата трапеза и да съберат семейството си и близките около нея.