/ БГНЕС, архив
Българска агенция по безопасност на храните извършва засилени проверки на обекти цялата страна, в които се предлагат риба и рибни продукти. Тематичните проверки седмица преди Никулден ще включат обекти за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси които се предлага риба и рибни продукти в цялата страна.
 
Конфискуваха 1,2 т риба на входа на Айтос

Проверките са съвместно с екипи на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Комисия за защита на потребителите. Целта е да се гарантира безопасността на храните и да се предотврати всеки опит на недобросъвестни търговци за злоупотреби.

От агенцията по храните дават съвети за какво да следим при покупката на риба за никулденската трапеза.
 
Вижте как най-лесно да разпознаете прясната риба

Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз, ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Не трябва да има разкъсвания. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят, a oчите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.