/ Dariknews.bg,архив
Национален тракийски фолклорен събор “Богородична стъпка“ по традиция ще събере на 25 август от 9 часа на Старозагорските минерални бани старозагорци и гости на града, хора, запазили обичта си към традциите и фолклора.

Акцент ще бъде т. нар. “Селски двор“ – самостоятелна сцена, на която гостуващите формации представят специфичните за региона си ритуали и обичаи, извън конкурсната програма и без ограничение във времето.

Регионалният исторически музей Стара Загора подготвя дефиле на ексцентрични съчетания между традиционно облекло и европейски модни тенденции през първата половина на 20 век. Заглавието е повече от красноречиво: “Как потурите станаха панталони, а сукманът – рокля”.

В тазгодишното издание ще има още дегустация на Бабини рецепти; надиграване с танци върху стомна; обличане и рисуване на бутилки и дървени лъжици; детско ателие за оцветяване на специални шаблони-модели на килими и черги; демонстрации на различни занаятчийски умения и за да запазим спомените – атрактивен фото кът.

На сцените ще се изявят много певчески и инструментални групи, танцови ансамбли и индивидуални изпълнители на народно творчество. Журито ще присъди на най-добрите участници плакет и диплом за принос в популяризирането на традиционната ни култура.

Национален тракийски фолклорен събор “Богородична стъпка“ има за мисия да съхрани живи и действени нашите народни обичаи и традиции, да популяризира природния феномен “Богородична стъпка”, културното и историческо наследство в района на баните.