посещение
посещение / Тракийски университет
Тракийският университет и Ветеринарномедицинският факултет на немския университет Юстус Либих в град Гисен ще си сътрудничат в обмяна на студенти и преподаватели, стана ясно след сключен меморандум.

Ректорът на Тракийски университет – Стара Загора доц. д-р Добри Ярков и директорът на Националния център за професионално обучение и компетентност д-р Здравко Тодоров бяха на посещение в престижното висше училище по покана на декана на Ветеринарномедицинския факултет проф. Мартин Крамер. Те бяха запознати с учебния процес и модела на преподаване, който е насочен предимно към практиката.

Доц. Ярков и д-р Тодоров посетиха най-новата и модерна клиника за дребни животни в Европа, в която работният процес се осъществява с изключително съвременни методи за лечение и споделиха, че са впечатлени от начина на работа в клиниката както и от активното участие на студентите в нея.
Факултетът разполага и с пункт за изследване на различни видове месо, тренировъчен и симулационен център. Подобен предстои да бъде изграден и в Тракийския университет, със заявена подкрепа от немското висше учебно заведение. Обмислят се различни сектори за хирургия, образна, лабораторна диагностика и други.

Отделението по Акушерство и гинекология към ВМФ на Юстус Либих също предоставя изключително съвременни възможности за лечение, тъй като основното му направление е ембриотрансфер.

Друг различен метод на преподаване в немския университет е, че студенти от различни факултети ( медицина, ветеринарна медицина и фармакология) провеждат заедно упражнения в биомедицинския научен център-практика, която би могла да се осъществи и в Тракийски университет.