Тракийски университет
Тракийски университет / Тракийски университет
Тракийският Университет е може би един от най-ценните капитали, които Стара Загора притежава. Поздравления за активността на ръководството му, посочи министърът на образованието Красимир Вълчев при откриването на новата учебна година във висшето учебно заведение.

Министерството ще продължи да подпомага университета и материалната му база, посочи той и припомни, че последните средства са били предоставени за общежитията.

„Най-важно е обаче образователният процес.

През 21 век най-важни ще бъдат уменията и знанията, а не придобитата диплома. Учете през цялата година, за да бъдете знаещи и можещи хора. Нека преподавателите бъдат взискателни! Преподавателят на 21 век е този, който ще ви помогне да изградите структурирани знания и да станете добри специалисти.

Поздравления за ТрУ, че има една от най-добрите бази за практическо обучение, за това че работи в тясна връзка с местния бизнес, че има свързаност с общината и останалите институции.

Желая здрава година, защото това ще бъде най-важното през идните месеци!“

С осем нови специалности започва новата Академична година в Тракийския университет. Над 1 200 са първокурсниците, които ще се обучават във висшето учебно заведение.

„За мен е особена чест да ви поздравя в този ден, в който ние отваряме широко вратите на ТрУ след пандемията. Уверявам ви, че изборът ви е правилен!“, поздрави студентите ректорът доц. Добри Ярков.

Над 97% от местата за държавна поръчка в учебното заведение са запълнени, в него има студенти от 48 държави.

ТрУ ще сключи lв края на месеца пет нови договора за подкрепа на иновации за близо 4 800 000, информира и министърът на земеделието Десислава Танева. По думите й, резултатите от тях ще са в помощ на българското земеделие,както и на младите хора, които ще се обучават в университета.

„Очакваме всички млади хора, които ще работят за едно добро и конкурентно развиващо се земеделие. На вас, на вашите знания и успехи, може да се гради аграрна България“, добави министър Танева.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров благодари на студентите за техния избор за обучение във висшето учебно заведение и изрази надежда, че именно младите хора ще направят Стара Загора още по-проспериращ град и в бъдеще.

Младите хора поздрави и физикът Теодосий Теодосиев, който припомни, че „живеем в епоха на шеста научно техническа революция. Човек се учи докато е жив, но истински незаменимите хора на бъдещето ще са тези, които ще могат да правят това, което машината не може.

Надявам се, че тук ще се възпитават хора, които ще бъдат практици-едни незаменими хора, които ще творят бъдещия свят.“

Екатерина Михайлова и Павел Маринов получиха символичния Ключ на знанието по време на тържественото откриване на Академичната нова учебна година в Тракийския университет.