Русенският балет гостува в Стара Загора на 18 юли
Русенският балет гостува в Стара Загора на 18 юли / Пресцентър Държавна опера-Стара Загора

На 18 юли от 21.00 часа, балетът на Държавна опера-Русе ще представи на сцената на Античен форум „Августа Траяна" своята продукция „Откровения". Русенският балет през последните две години демонстрира изключително високо ниво както в богатия си класически репертоар, така и в областта на съвременния танц.

Спектакълът "Откровения" на Държавна опера - Русе е калейдоскоп от различни танцови техники и светоусещания. В него са представени танцовите фантазии на четирима от най-нашумелите ни танцьори и хореографи в момента - както на българската, така и на европейската сцена.

„Ангелина Гаврилова, Анна Донева, Асен Наков и Християн Бакалов сътвориха божествения огън на „Откровения" /Пламен Калинов, в. „Бряг"/. Ангелина Гаврилова е солистка на Балет Арабеск, с репертоар от над 70 роли и редица участия в различни театрални и телевизионни проекти. Преподава модерни техники, композиция и импровизация, учебна практика, специалност "Модерни танци" в Националното училище за танцово изкуство.

С миниатюрата Молитва Анна Донева, на основата на Сюита за виолончело от Й.С. Бах, пресъздава състоянията на надежда и вглъбяване, от които се нуждае всеки в търсенето на своите съкровени мечти. Авторката е сред малцината българи, специализирали хореология и рилийз в престижния Лабан Център Лондон (Laban Centre London).

Асен Наков също оформя своя творчески почерк като солист в балет Арабеск. Работи със световноизвестни хореографи от САЩ и Канада, Англия и Холандия. В своята танцова миниатюра той използва хита на Енгелберт Хъмпърдинг Сянката на твоята усмивка, невероятния глас на перуанската легенда Има Сумак и колаж от латино ритми, за да изрази сложният лабиринт от взаимоотношения между мъжа и жената.

Християн Бакалов е европейска и световна звезда като танцьор, с престижни проекти във Франция, Белгия, Норвегия и САЩ. Той е автор на мъжки танц, чиято основа са емоционалните послания с вечния шансон на Au Suivant на Жак Брел.

Художественият ръководител на балетната трупа на Русенската опера Силвия Томова дава шанс и на двама млади изпълнители от балета - Александър Марков и Мариян Янков, да се изявят и като хореографи. Техният хип-хоп танц Странен отряд е и с ефектното мултимедийното решение, също дело на балетен артист от трупата - Теодор Цаков.

Виртуозният танцьор и световен първенец на Electric boogaloo Свен Велер подари на Русенска опера своя танц Музикална кутийка, поставен от него с балетните артисти от трупата.
Специално за старозагорската публика ще бъде представен и фрагмент от авторския спектакъл на Силвия Томова „Полет към светлината". Темпераментното „Танго" на Пиацола ще допълни палитрата от танцови стилове, които изразяват чувствителността на младите хора днес.

Силвия Томова - възпитаничка на именитата балетна академия „Ваганова"-Санкт Петербург, дългогодишна примабалерина на Софийската опера и настоящ художествен ръководител на Балета на Държавна опера-Русе, се наложи през последните години и като забележителен и много търсен хореограф у нас и в чужбина. Спектакълът „Ромео и Жулиета" и „Полет към светлината" бе създаден през 2014 година специално за русенския балет.

Автор на декора и костюмите е италианският художник Салваторе Русо.

Участват Весела Василева, Елена Харалампиева, Зорница Петрова, Беатрис Ралева, Радка Петрова, Никол Джиброва, Малина Арнаудова, Детелина Кремакова, Цветелина Катрин Котова, Грета Георгиева, Жаклин Драганова, Александър Марков, Мариян Янков, Теодор Цаков, Стоян Фъртунов, Антон Иванов, Деян Добрев, Михаил Дамянов и др.