РИОСВ ще санкционира фирма допуснала разлив на нефтопродукти в приток към езерото „Загорка”
РИОСВ ще санкционира фирма допуснала разлив на нефтопродукти в приток към езерото „Загорка” / Impact Press Group

РИОСВ - Стара Загора извърши незабавна проверка по сигнал за замърсяване на водите на езеро „Загорка" в град Стара Загора. На място било констатирано наличие на мазни петна и неприятен мирис от нефтопродукти по повърхността на водите на езерото в северозападния му край, съобщават от инспекцията.

Проверката е установила, че замърсяването е започнало от разлив на нефтопродукти от служители на фирма „Клийнър" ООД, град Стара Загора, които са почиствали локалното пречиствателно съоръжение и ревизионни шахти на пивоварната в града.

В близост до мястото на почистването преминава приток на река Бедечка, който се включва в езерото „Загорка". Мазни разливи, наблюдавани около специализирания автомобил, с който се извършва почистването на съоръженията, са достигнали чрез притока до езерото. От мястото е взета водна проба за последващ лабораторен анализ по седем показатели от Регионална лаборатория - Стара Загора към ИАОС.

На „Клийнър" ООД са дадени предписания за незабавно почистване на разливите от нефтопродукти около притока на река Бедечка и нефтените петна в езеро „Загорка". Срещу дружеството е образувана административно - наказателна процедура.