/ Община Стара Загора
За 12 юни е насрочено заседание на Административният съд в Стара Загора на делото, образувано по жалба на 8 старозагорци срещу решение на Общинския съвет да предостави безвъзмездно на Българската православна църква бившия ресторант на Аязмото.

Според жалбоподателите това противоречало на няколко закона, липсвали мотиви за решението, а самият дарен обект не отговарял на описаните в акта за собственост параметри. Вносителите смятат, че с дарението се погазва конституционния принцип на отделеност на религиозните институции от държавата. Заради големия обществен интерес като страна по делото бе конституирана и Окръжната прокуратура.

На сесия:Гласуват бюджета, решават за дарението на Митрополията

Съдът разпореди експерти да обследват дарения имот, а резултатите ще станат известни на заседанието на 12 юни.

Междувременно идейният проект за преустройството на някогашния ресторант в Център за православно историческо наследство с природонаучна сбирка и музей на митрополитите е внесен за разглеждане в Eкспертния съвет за управление на територията. Той е изработен от екип на „Арт Студио“ ЕООД в състав арх. Петър Влахов и арх. Цветозар Сагов, и входиран на 27 април от митрополит Киприан.