сесия
сесия / netinfo
 
С 45 гласа “ЗА” и двама въздържали се, общинските съветници в Стара Загора решиха общината да дари сградата на бившия ресторант на Аязмото на Старозагорската митрополия, за да бъде изграден музей на митролитите, с историческа и природно-научна част към него. Идейният проект за музея трябва да е готов за три месеца, а инвестиционните намерения трябва да бъдат реализирани за срок от 10 години.
 
До решението се стигна след един час разисквания в зала. Общинският съветник от ВМРО Антон Андонов поиска кметът да оттегли точката, тъй като няма готов идеен проект от страна на Митрополията. „Процесът е обратен-прави се дарението и тогава се изготвя проекта”, мотивира се кметът Живко Тодоров и точката остана като първа в дневния ред на януарското заседание на Общинския съвет.
 
Кметът определи като „скандално и обидно” изказването пред заседателите на Милка Колдамова, която като представител на гражданското общество изрази притесненията на част от старозагорци по казуса. Според нея „те не са дали съгласието си за това дарение. Слагането на знак на равенство между великото дело на митрополит Методий-истинската икона за старозагорци и църковната институция, е некоректно и спекулативно. Сега Митрополията има прекрасен дом на входа на парка в огромен парков имот, където има достатъчно място за организиране на църковен музей, при желанието за такъв. Тя е собственик и на друг сграден фонд и това не може да е основание за даряване на бившия ресторант”. Общинският съвет не е място за обида към Църквата, моля да спрете това, призова общинският съветник Янко Янков, а председателят на Общинския съвет Таньо Брайков отне думата на Колдамова и определи думите й като богохулство.
 
„При цялото ми уважение, аз по-скандално изказване не съм чувал някой да е правил от тази трибуна. Това е обидно за всички българи. Не може Църквата, която е била единственото обединяващо звено по време на 5-вековното ни робство, да бъде обвинявана в подобни неща. Това просто е скандално и призовавам всички общински съветници и хора в залата, да се разграничат от тези думи, защото иначе сме безродници”, коментира кметът Тодоров.
  
Становището на Епархийския съвет пред заседателите представи секретарят на митрополията свещеноиконом Михаил Михайлов. Той припомни, че искането на Митрополията за предоставяне за безвъзмездно ползване на бившия ресторант, е от 15 май миналата година. „Сградата, находяща се на върха на парка, в съседство с манастирския храм „Св. Теодор Тирон”, заедно със самия храм, щото там да се обособи един църковен комплекс, който от една страна да изпълни намерението на благоустроителя на Аязмото митрополит Методий, от друга страна страна да се използва от жителите на Стара Загора в автентичния си вид, а от трета страна да внесе баланс и хармония в общественото настроение по въпроса за стопанисването и предназначението на парковете в  града въобще. Такава е била волята на митрополит Методий-този парк, за чието благоустрояване той така усърдно се потруди, да бъде увенчан с изграждането на църковен манастирски комплекс, който да се ползва от старозагорци не само за отдих и разходка, но и за удовлетворяване на техните религиозни потребности....Дълбоко сме уверени, че не някакво друго решение, а възстановяване на историческата правда, е най-правилният подход за разрешаването на казуса. Сега, когато тече процес по възстановяване и облагородяване на това историческо място е времето, в което да отдадем дължимата почит на митрополит Методий. Кога, ако не в навечерието на 180-годишнина от неговото рождение, ние сме длъжни да покажем, че сме признателни към него и да построим музей на старозагорските митрополити, сред които пръв е той”.
 
Идейният проект за изграждането на музей на митрополитите да е готов за три месеца, а музеят, който да бъде за обществено ползване с уредена природо-научна част, да се изгради за 10 години. Ако някое от условията не се спази митрополията трябва да върне обекта на общината, решиха 45 заседатели. Двама от тях-Антон Андонов от ВМРО и Николай Овчаров от РБ, гласуваха „въздържал се”.
 
Сградата е собственост на общината от началото на 2013 г., преди това бе на бизнесмена Стойчо Кълвачев. След фалита на фирмата му обектът беше пуснат за продажба от банката кредитор. Бившият ресторант беше откупен от община Стара Загора за 285 000 лева.