/ Община Стара Загора
Няма да има ново обществено обсъждане за съдбата на бившия ресторант „Аязмото”, категоричен е кметът Живко Тодоров. Той припомни, че такова имаше преди години, когато хората и специалистите имаха възможност да изразят мнение по въпроса.
 
Предложението, което правим до Общинския съвет е, на да дарим сградата на Митрополията и на мястото да се изгради митрополитски музей. В решението ще бъде записано, че не може да се извършва друга дейност или да се предоставя на друг, добави Тодоров.

В Община Стара Загора е постъпило искане от средата на май миналата година от Старозагорската Митрополия за дарение на сградата. „Волята на заявителя е сградата, находяща се на върха на парка, ведно с манастирският храм „Свети Теодор Тирон“ да обособят църковен музей, който от една страна да изпълни намерението на благоустроителя на парка – Митрополит Методий, от друга страна да се използва от жителите на града в автентичния си вид, а от трета страна да внесе баланс и хармония сред старозагорци по отношение бъдещето на сградата...

За имота е съставен Акт за частна общинска собственост № 11972 от 05.07.2013 година, надлежно вписан в Службата по вписванията. Имотът се дарява за изграждане на църковен музей
”, .... е записано в предложението.

В социалните мрежи срещу дарението се обявиха редица старозагорци, които настояват преди сесията на местния парламент, която ще се проведе на 31 януари, да има ново обществено обсъждане за бъдещето на бившия ресторант.
 
Сградата е построена през 1971 година, със застроена площ - 832 кв. м. и РЗП - 2 086 кв.м. Обектът е собственост на общината от началото на 2013 г., преди това бе на бизнесмена Стойчо Кълвачев. След фалита на фирмата му обектът беше пуснат за продажба от банката кредитор. Бившият ресторант беше откупен от община Стара Загора за 285 000 лева.

В края на 2013 година  бе проведено обществено обсъждане, на което имаше над 20 идеи, сред които възстановяване на ресторанта, атракционна панорамна кула с изглед към целия град, музей на  Митрополит Методий и на уникалните растителни видове.