среща
среща / netinfo
Срокът за реализация на музея да е 10 години, е становището на Епархийския съвет
„Това решение ще остане във времето и то ще бъде съдбовно, защото ще пребъде в годините и ще е в полза на всички старозагорци “, заяви на среща между общински съветници и членове на Епархийския съвет старозагорският митрополит Киприан. Разговорите бяха по повод предложението на кмета Живко Тодоров за дарение на сградата на бившия ресторант „Аязмото“ в парк „Митрополит Медотий  Кусев“ на Митрополията за изграждането на музей.
 
В становище на Епархийския съвет се казва, че поради дългата процедура по съгласуване с Националния институт за недвижимо културно наследство на проекта за изграждането на Музей, както и обособяването на природно-научна  част към него, срокът за реализирането да бъде 10 години.  „Водени сме от желанието да направим нещо полезно за Стара Загора, с което подобаващо да отбележим 180 години от рождението на заслужилия и именит наш предшественик, блаженопочиналия  Старозагорски  митрополит Методий “, се казва в становището, представено пред старейшините. „Вас Бог и народното доверие са поставили на това място, за да решавате мъдро и по съвест, Вам принадлежи правото да решавате, но и върху вас лежи отговорността за взетите решения, отговорност пред Бога, отговорност пред историята, отговорност пред нас – гражданите на Стара Загора“, завършва становището, адресирано до председателя на Общинския съвет Таньо Брайков и кмета на Стара Загора Живко Тодоров.
 
Милена Желева, председател на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания, поиска подробности за идейния проект на бъдещия Музей. Именно на тази комисия бе предложението да се отдаде имотът на църквата, но с няколко  условия, сред които срок за реализация, обектът да е за обществено ползване, с природно-научна експозиция към него и специална част, която да представя историята на емблематичния  парк.

По време на срещата арх. Петър Влахов, който е част от Епархийския съвет, даде срок от 3 месеца за представяне на идейния проект пред местните старейшини и общественост. „Със становището и ангажиментите, които поемате, съм убеден, че ръка за ръка – местната власт и църквата ще вървят напред, за да сме близо до човешките ценности, за да се развива и нашият град. Убеден съм, че това е правилното решение“, подчерта Николай Диков, водач на най-многобройната група общински съветници от ГЕРБ. Той отбеляза още, че един от пороците на модерното време, в което живеем, е пропагандата в социалните мрежи, която цели до голяма степен единствено разединение, а не конструктивни решения.
 
Иван Митров от БСП лява България – за Стара Загора също подкрепи идеята на Митрополията, като определи за единствено колебание срока, който бе първоначално предложен за гласуване – 5 години. „Ангажиментът, който поемате, е достатъчно сериозна заявка. Би било добре, още сега, при извършване на ремонтните дейности в парка, да се има предвид и да се обособи парцел, който с общи усилия от граждани и организации, да бъде обновен от тях, както е било навремето – да засадят дърво или друга растителност“, сподели Митров.
 
Част от присъстващите на разговора съветници отбелязаха, че срещата с представителите на Митрополията е закъсняла във времето. Те изразиха мнение, че голяма част от напрежението в публичното пространство и в социалните мрежи е можело да бъде избегнато при представяне на идеята. Един от тях бе Николай Овчаров от Реформаторски блок, който защити позицията си, че би било добре да бъдат по-широко обсъдени намеренията на църквата. „Не съм против идеята, а по скоро би било редно решението да се вземе от гражданите на Стара Загора чрез референдум“, каза той.
 
Янко Янков от Коалиция „Истината за Стара Загора“ посочи, че в момента старейшините са между чука и наковалнята, затова колкото повече детайли се представят пред обществото, толкова по-добре би било.
 
Да бъде отложено разглеждането на дарението на имота докато не бъде представен и обсъден идейният проект предложи съветникът Антон Андонов от ВМРО.
 
Колегата му Недялко Ангелов от БСДП припомни, че години това място чака решение. „Смятам, че това, което предлагате, е най-доброто, което може да се случи с този терен. Вярвам, че ще се намерят средства и воля за това, обърна се той към Митрополит Киприан.

В отговор на спекулациите по темата със съдбата на мястото около бившия ресторант в парка, старозагорският митрополит Киприан  бе категоричен, че няма да допусне, в близост до гроба на Дядо Методий  и храма „Св. Теодор Тирон да преминават автомобили. Той припомни, че  от общо 16 дарени на  църквата имота от общината през последните години, на 7 от тях се градят, или вече са изградени храмове.
 
На заседанието на съветниците на 31 януари ще присъства представител на Старозагорската  митрополия, който ще представи цялото становище на Епархийския съвет.