Решават през март за европейската акредитация на Ветеринарния факултет
Решават през март за европейската акредитация на Ветеринарния факултет / Dariknews.bg, архив

През втората половина на месец март 2015 г. във Ветеринарно-медицинския факултет на Тракийския университет очакват ревизитата на комисия, която да прецени може ли факултетът да получи европейска акредитация или не.

Подобна комисия вече беше на посещение във факултета, но тогава поставената оценка бе незадоволително. „Очакваме този път оценката да е задоволителна", коментира деканът на факултета проф. Михни Люцканов. Една от основните забележки при първото посещение на комисията е свързана с недостатъчния брой на лекувани коне и свине. „По отношение на конете разрешихме проблема. Що се отнася до свинете този въпрос влиза в противоречие с националното законодателство, според което ако едно животно бъде изведено извън комплекса, не може да бъде върнато в него", обясни проф. Люцканов.

Сред най-важните изисквания за получаване на европейска акредитация е биосигурността на студентите, които се обучават във факултета. „Това е нещо, на което на запад много се държи. Работихме и в тази насока, както и по отношение на това здравите животни, които се използват в обучението да бъдат отделени от пациентите в клиниката.

Имахме изискване и за топла връзка между лабораториите и клиниката, но това няма как да стане, обяснили сме го в междинен доклад и е прието от комисията. Имаме изискване обаче да изградим вътрешен двор, което и ще направим", допълни деканът на Ветеринарно-медицинския факултет.

Сериозна работа е свършена и по друга забележка на оценяващата комисия - за недостатъчното оборудване на факултета, отбеляза проф. Михни Люцканов

Ако и този път оценката на комисията бъде незадоволителна от факултета ще получат възможност да стартират нова процедура за европейска акредитация. „Така например са постъпили в Хановер", допълни проф. Люцканов.