Ремонтират 16 междублокови пространства
Ремонтират 16 междублокови пространства / DarikNews.bg, архив

Зелени площи, детски площадки и паркинги ще има в 16 междублокови пространства в Стара Загора, както и ул. „Бр. Жекови", в участъка на изток от бул."Св. П. Евтимий" до ул. „Ст. Караджа". Дейностите по реконструкцията и изграждането им са част от втория етап на проекта „Зелена и достъпна градска среда", а договорът бе подписан в края на миналата седмица в Министерството на регионалното развитие.

Още в началото на мандата ние дефинирахме един от основните проблеми на Стара Загора-неугледните междублокови пространства, припомни кметът Живко Тодоров. „Проектите за реконструкцията им са готови, в бързи срокове се проведоха обществените поръчки и вече са избрани изпълнителите-ПИ ЕС
/обединение/, „Щрабаг" и „ЕЛМИ". Изборът на обектите е по критерий най-голяма обществена значимост, защото има междублокови пространства, молбите за които са в общината от десетки години. Едно такова е прословутият терен около „Орбита", за който се говори от много дълго време, а за реконструкцията му има подписки от над хиляда старозагорци. Хората се нуждаят от добра жилищна инфраструктура и това трябва да бъде наш приоритет", обясни кметът Тодоров.

По инвестиционната програма на общината, извън този проект, ще бъдат изградени междублокови пространства и по кварталите на града. Има проект за облагородяване на терена около новостроящия се храм „Св.Игнатий Старозагорски", ще бъде реконструирано и пространството пред блок 286. Изцяло обновен по ПУДОС ще бъде и кв. „Самара-3", като работата по ВиК мрежата, асфалтирането на улици и изграждането на новите тротоари ще започне през есента. Съвсем скоро започват дейностите и по реконструкцията на голям терен в кв. АПК, работи се по междублокови пространства в „Казански". В кв. „Зора" ще бъдат асфалтирани две улици и тротоари, върви ремонта на ул. „Кап. Петър Ангелов" в кв. „К. Ганчев".