министър
министър / netinfo
Сериозен инвеститорски интерес към Индустриална зона „Загоре“ има от индийска компания, която, работи в сферата на хранително-вкусовата промишленост, до края на месеца ще дойдат две немски компании, а до 20 октомври-китайски инвеститор, информира в Стара Загора министърът на икономиката Емил Караниколов. „Ще работим активно да привличаме инвеститори в производството, високите технологии-т.е. сектори, в които има висока добавена стойност, защото основната ни цел е да подобряваме ефективността на условията за работа“, посочи министърът. По думите му, в последните години инвестициите са в дълготрайни материални активи, което е знак, че бизнесът иска да остане и да работи в България.

Според председателя на Борда на директорите на зона „Загоре“  Стефан Шоселов, най-важните инвестиции , са тези, които се влагат в индустрията, а държавната помощ за зоните ще постави България на европейската карта като индустриална страна. Цел на местната индустриална зона ще бъде привличането на български фирми, което ще подобри икономическото ни развитие,  посочи Шоселов и информира, че до момента, 80% от компаниите, които са проявили интерес към старозагорската индустриална зона, са български.

Изпълнителният директор на зоната Радослав Танев съобщи, че се работи по разширяването на зоната с около 150 декара общински земи, а днес вече са набелязани още 29 декара, които ще бъдат присъединени към нея. Приходите, които ще се реализират от продажба, или от отстъпено право на строеж,  ще се инвестират за разширяване на зоната. Пет фирми проявяват сериозен интерес към 70% от парцелите в Индустриална зона „Загоре“, добави Танев.

Предстои процедура по избор на изпълнител за строителството на инфраструктурата на зона „Загоре“.  

Благодарствен знак за подкрепата и изпълненото обещание да бъдат отпуснати средства за изграждането на инфраструктурата на индустриална зона „Загоре“, бе връчен на министър Емил Караниколов. „Това е първият министър на икономиката, който реално с действия и с подкрепа прави така, че Стара Загора да излезе на картата на ивестициите в страната. Без инфраструктура една индустирална зона губи смисъла си и не е толкова притегателна за инвеститорите“, каза кметът Живко Тодоров.

Държавата вече преведе 3,5 млн лева, с които  участва като акционер в индустриалната зона. 700 млн лева са вложените инвестиции в Националната компания Индустриални зони, договарят се  инвестиции за 120 млн лева.