грип
грип / iStock/Getty Images
58 случая на заразни заболявания, при 37 за предходната седмица са регистрирани в Старозагорско, информират от РЗИ.

34 са случаите на варицела, като заболелите са от гр.Стара Загора, гр.Казанлък, с.Овощник, с.Хаджи Димитрово, с.Голямо Дряново, с.Горно Черковище, с.Дунавци, с.Хрищени и с.Бузовград. По категория случаите са класифицирани като вероятни.

Болните от скарлатина в региона са десет и те са от гр.Стара Загора, гр.Казанлък и с.Долно Изворово. В село Розово е потвърден един случай на епидемичен паротит.

От групата на чревните инфекции регистрираните случаи на ротавирусен гастроентероколит са четири - от гр.Стара Загора, с.Шейново, с.Горно Черковище и с.Тулово. По категория случаите са класифицирани като потвърдени.

През отчетения период има и девет случая на вирусен хепатит в гр.Стара Загора, гр.Гълъбово, с.Хрищени, с.Братя Кунчеви и с.Априлово. По категория случаите са класифицирани като вероятни.

През изминалата седмица не са регистрирани епидемични взривове в региона,уверяват от РЗИ.

Почти двойно са нараснали болните от остри респираторни заболявания в региона-при 173 за предходната седмица, за времето до 2 февруари те вече са 358. Заболеваемостта е 255 на 10 хиляди души население.

До 7 февруари в Старозагорска област е обявена грипна ваканция. Учениците ще се завърнат в класните стаи на 10 февруари.