/ Thinkstockphotos
Редколегията на вестник "Надежда" се събира на поредната планьорка всяка седмица. Освен че вестникът се издава в Старозагорския затвор, редакторите са лишени от свобода, а редакцията се намира в една от килиите.

Рожден ден на вестник „Искра“ за 95-ти път (СНИМКИ)

Шестима редактори и един фотограф подготвят изданието от 8 страници, което всеки месец се разпространява в отделенията на затвора
. Нито един от седмината не е бил журналист.

В квадратчето на редколегията, на последна страница, са изписани с личните си имена. Петима са висшисти - юрист, икономист, инженер, специалист по публична администрация, възпитаник на НСА, а останалите двама са шеф готвач и абитуриент от езикова гимназия. Всеки един от редакторите говори по два чужди езика.

"Последната за годината планьорка се проведе заедно с Дискусионен клуб "Кеймбридж". Клубът е основан преди две години от мъже, които са зад решетките заради дългосрочни присъди. Това е отворена група", обясни Радост Найденова, началник на сектор "Социални дейности и възпитателна работа" в старозагорския затвор, цитирана от БТА..

Идеята е мъжете, докато излежават присъдите си, да се съхранят като личности. Според нея, така се формира ядро с лидерски качества и потенциал. Всеки един от тях е участник и в програмата "Споделено знание" и е преподавател по чужди езици, компютърна грамотност, занаяти или Отговорно шофиране, които организира затворническата управа в Стара Загора.

Редколегията и клубът определи темите, които ще намерят място в първия брой за новата година. На страниците на "Надежда" се публикуват репортажи от събитията в затвора, които не са малко - поклоннически пътувания до български манастири, интервюта с известни гости - поети, писатели, артисти, режисьори. Собствена рубрика поддържа и Читателският клуб в затвора, който често предлага дискусии по повод автори и книги.

Регионалните медии в България се срещат в Казанлък

Рубриката "Новини" е много богата, защото събитията в Старозагорския затвор не са малко, казва един от редакторите, който е изкарал първите 6 години от присъдата си в Италия.

По думите му, на Апенините няма такъв бурен, интересен и смислен живот зад решетките. С нетърпение в килиите се очакват спортните новини. Тук, в затвора, тренират в импровизираните спортни зали бокс, йога, футбол.

Най-изявеният клуб е по бокс, а треньорът вече чете Блез Паскал, обясни библиотекарът, който също е член на редколегията. Вестникът отразява и дейността на клуба "Анонимни алкохолици", който е учреден преди 5 години в Старозагорския затвор, и също е първият в нашата страна в местата за лишаване от свобода.

Не е прекъсвал нито ден работа и през тази година е бил домакин на международен форум. Това е доброволна инициатива, която има видими резултати, изтъкна Радост Найденова.

С интерес от читателите в килиите се очакват и новините за църковния хор, сформиран от петима мъже, които са открили Бог в затвора. Църковните празници също са тема, която намира място на страниците на "Надежда".

Последната страница е отделена за кулинарни рецепти, които тук са много търсени. На нея е отделено място и за обяви, в които има много хумор, а текстовете се измислят от редакторите.

Например: "Дървеница търси донор на кръв с добро сърце, здрав сън и тънка кожа" или "Бивш ало измамник заменя телефони на богати старици за номера на девойки от Лична драма с цел брак по сметка!".

"Планьорката продължи около три часа. За нас най-важно е да открием дефицитите на всеки един затворник и да се опитаме да ги запълним със смислени занимания", обясни Радост Найденова. Девизът на изданието е "Капката пробива камъка", допълни един от редакторите.

"Надежда" е наследник на вестник "Прелом", който започва да се отпечатва през 1960 г. и е първият в Системата на българските затвори. Изданието, което е черно-бяло, се финансира със собствени средства, материали, труд и идеи.

2020 година е юбилейна за изданието, а редакторите искат да обогатят рубриките с нови и още по-интересни събития. Две от тях са вече известни. Възстановява се драматичния състав и танцовата група в затвора.
БТА