/ Община Казанлък
Казанлъшкият вестник „Искра“ отбелязва днес своя 95-и празник от появата си в българската преса с провеждането на журналистическа конференция в Историческия музей „Искра“.

Община Казанлък

Приветствие към участниците в конференцията отправи кметът на община Казанлък Галина Стоянова: “Вестник „Искра“ като медия е заслужила специален орден. Защото времената, в които живеем, когато печатното слово и издания се губят не само от вестникарските павилиони, но и от полезрението на гражданите, които все повече търсят виртуалното слово, вестник „Искра“ излиза в много добър тираж и в страници, които са изключително интересни и се търсят".

Казанлък празнува (СНИМКИ)

Галина Стоянова сподели изненадващите резултати от наскоро проведена анкета сред казанлъчани за това от кои източници черпят най-много информация за събитията в Казанлък. Най-висок е бил процентът на отговори, които сочат, че популярният източник на информация за казанлъчани е именно вестник „Искра“.

Община Казанлък

Кметът на Казанлък връчи специален плакет на Града на розите на главния редактор Данаил Парнаров. Управителят на „Казанлъшка искра“ЕООД Симеон Стоилков прие Поздравителния адрес на кмета за годишнината.

В него Галина Стоянова се обръща към редакционния колектив на изданието и уверява, че лично тя, като Кмет и нейният екип ще продължат да подкрепят редакцията на „Искра“.

„Искра“ е носител на многоликата история на Долината на розите и на тракийските царе и пред Вас са поставени изключително високите очаквания на интелигентната аудитория от читатели, културни деятели и общественици, с която Казанлък се гордее.

Ето защо, Ви желая много здраве, устойчив заряд, безпогрешен усет за стремежите и желанията на жителите на Долината, за процесите в обществения живот на града, за да бъдете достойни пазители на чистия плам към бъдещето на Казанлък и неговите благословени хора!“, посочва в поздрава си кметът на община Казанлък.

Община Казанлък

Журналистическа конференция откри настоящият главен редактор на вестника Данаил Парнаров, който обърна внимание на идеята за създаване на изданието, годините, в които то започва да излиза и журналистческите и морални принципи, които неговият създател - възрожденецът Петър Топузов налага още в далечната 1924 г.

Медийният форум се провежда в два панела. Първият е научно-практически с надслов „95 години вестник „Искра” - феномен на българския периодичен печат”. В него със свои доклади участват д-р Момчил Маринов, директор на ИМ „Искра”, д-р Марин Бодаков, който ще представи доклада си „Старият вестник на Чудомир днес”, краеведът д-р Косьо Зарев с лекцията „Възрожденското начало на вестник „Искра”.

Председателят на СБЖ Снежана Тодорова ще представи доклад „Вестник „Искра” - минало, настояще, бъдеще”. В следобедните часове ще се проведе и вторият панел, под мотото „Дигитализация на местния печат“ с модератор политологът Иво Маев.

Община Казанлък

Колеги от различни медии в страната ще обсъждат гледни точки върху съвременните тенденции в медийното пространство. В този панел по актуалните въпроси за фалшивите новини, стилистиката на новите новини и печелим ли от нормалните новини основен лектор ще бъде политическият анализатор Георги Харизанов.

Вестник „Искра” е най-старият общински вестник в България, излизал без прекъсване от неговия първи брой на 1 юни 1924 година до днес. Конференцията е част от богатата програма на Фестивал на розата 2019 в Казанлък.