бебе
бебе / iStock/Getty Images
„Програма за отпускане на еднократна финансова помощ за насърчаване на раждаемостта и отглеждането на деца на територията на община Стара Загора“ внасят за разглеждане ВМРО на декемврийската сесия на Общинския съвет.

За ВМРО насърчаването на образованата раждаемост е основен приоритет. От програмата се очаква да се възползват приблизително между 1500 и 2000 старозагорски семейства.

Предвидените плащания за новородено дете са 800 лева, 1 000 лева или 1 200 лева на родители съответно със средно образование, със степен "бакалавър" или степен "магистър". 

Средствата, които са необходими за изпълнението на предлаганата програма, годишно се очаква да възлизат на около 2 млн. лева

 „Според статистиката, около 1/3 от населението на територията на община Стара Загора е с висше образование (образователни степен „бакалавър” и „магистър“) и приблизително 1/5 от родители, които нямат завършено средно образование. Оттук може да се направи извод, че съгласно изискванията на настоящата програма около 1/3 от новородените, а е възможно и повече, ще бъдат в семейства, в които поне единият от родителите е с висше образование и 1/5 от родителите няма да покрият образователния критерии за право на получаване на еднократна финансова помощ. Това, обаче, са допускания, като е много вероятно всъщност съотношението да е по различно.

Прогнозната стойност, която очакваме да покрие нуждите за изпълнение на програмата е за средно 2000 новородени или осиновени деца умножена по средна сума от 1000лв. или Общо за първата година за програмата – 2 000 000 лв. Тук следва да се отбележи съществуването на редица неизвестни – колко родители отговарят на абсолютния критерий постоянен адрес, колко на абсолютния критерий настоящ адрес, както и изразяването на правно валидна воля за получаване на еднократната финансова помощ. В този смисъл сумата може да варира, но приблизителния разчет показва около тези 2 млн. лв., необходими за стимулиране на раждаемостта по тази Програма“, е записано в документа, който ще бъде внесен за разглеждане от местните заседатели на сесията на 18 декември.
 

По предварителна информация през 2018 година в Стара Загора са родени над 2500 деца.