Професор и съдия-номинирани за званието Почетен гражданин на Ст.Загора
Професор и съдия-номинирани за званието Почетен гражданин на Ст.Загора / DarikNews.bg, архив

Проф. Иван Божков и Димитър Рачев са номинирани за званието Почетен гражданин на Стара Загора.

Проф. Иван Божков е предложен от академичния съвет на Тракийски университет-Стара Загора, заради изключителните заслуги на проф.Божков като преподавател, дългогодишен Ректор на Тракийския университет, председател на Общинския съвет на Стара Загора и активното му участие в обществения живот на града. Академичният съвет на Тракийски университет се надява да бъдат оценени заслугите на един уважаван и деен общественик, какъвто е проф. Иван Божков и той да бъде удостоен с високото отличие „Почетен гражданин на град Стара Загора".

Професор и съдия-номинирани за званието Почетен гражданин на Ст.Загора
netinfo
Димитър Рачев е предложен от Съюза на съдиите в България и е във връзка със стогодишния юбилей на Рачев - юрист, съдия, арбитър и културен деец със съществен принос в обществения живот на града.
Димитър Рачев е живата история на културния живот на Стара Загора от 20 век. Завършил е право в Софийския университет. Работи в Окръжен съд-Стара Загора, а по-късно в Радио Стара Загора. От 1951 г. организира и ръководи до пенсионирането си Окръжен държавен арбитраж. През целия си живот пише разкази, новели, повести, два романа. Приятел е с много известни старозагорски поети - Веселин Ханчев, Николай Лилиев, Иван Мирчев, Иван Хаджихристов и други интелектуалци. През 1985година е награден с орден „Кирил и Методий" І-ва степен.

До 29 юли на входа на Общината е поставена кутия за допитване до гражданите. Всеки желаещ има възможност да подкрепи едно от двете предложения.