Декларация срещу бежански центрове в Стара Загора гласуват на сесия
Декларация срещу бежански центрове в Стара Загора гласуват на сесия / Dariknews.bg, архив
Бюджет 2020 на община Стара Загора е балансиран и отразява реалните ни възможности. Така кметът Живко Тодоров определи най-важния документ, който общинските съветници подкрепиха с 38 гласа.

На февруарското заседание на местния парламент бюджетът не получи одобрението на девет заседатели, а един гласува въздържал се.
 
Макрорамката на бюджета на Община Стара Загора за 2020 година е 148 364 818 лева. В тези средства са включени субсидията за делегирани от държавата дейности и собствени приходи, дейности, финансирани с общински приходи, както и преходният остатък.
 
През 2020 година ще се работи по преходните обекти – Културния център „Стара Загора“, новия Гробищен парк, Центъра за даровити деца, както и по кръговото кръстовище в кв. „К. Ганчев“, изграждане на ново улично осветление и ремонт на съществуващото.
 
В инвестиционната програма влизат и нови обекти като подобряване и благоустрояване на „Руския пазар“, Зоопарка, изграждане на въжена градина и спортна зала в парк „Артилерийски“ и други.
 
Благодарение на европейско финансиране ще продължава да се работи и по проектите за модерен градски транспорт, обновяване на образователната инфраструктура, както и подобряване на качеството на атмосферния въздух. В процес на подготовка са проектни предложения за паркоустрояване и подобряване на Станционната градина и Летния театър.
 
„Ние сме направили проучвания от какво се нуждаят хората и въпреки критиките, че парите се дават предимно за инфраструктура, допитването ни отразява именно това желание на страрозагорци-да се отделят средства за междублокови пространства, улици. Ще направим ремонти и в Индустриалната зона, за което са заложени пари. Започваме от ул. „Промишлена”, която е силно компрометирана.
 
И занапред община Стара Загора ще кандидатства по редица проекти”, увери кметът Тодоров. Той припомни, че парите в общината никога не са били достатъчни, за да се изпълнят всички потребности на хората. "Искам да смекча страстите около това, че се говори,че бюджетът е рекорден. Имаме най-големия бюджет, защото държавно делегираната дейност се увеличава и най-вече оттам идва това увеличение, но тези пари не можем да ги пренасочим".

Предстои среща с представители на всички групи в Общинския съвет, на която да бъдат набелязани важните посоки за развитие на Стара Загора, които да бъдат отразени в Общия устройствен план, допълни още Живко Тодоров.

Бюджет 2020 на община Стара Загора беше приет след близо едночасови дебати в зала "П. Р. Славейков".