Полицията с мерки за безопасни празници
Полицията с мерки за безопасни празници / netinfo

Дискретност при напускане на дома и при пазаруване,  препоръчват криминалистите.  Не бива да се  забравя, че празничната суматоха е удобен момент за джебчиите. Крадците използват навалицата около пазарите и православните храмове в дните на големите християнски празници. Те се възползват от празничната приповдигнатост и разсеяност  на хората и ловко отнемат портмонета от дамски чанти и външни джобове.

Районните управления  на МВР са създали организация за недопускане нарушаването на обществения ред. Ще бъдат предприемани мерки за гарантирането на безопасността при увеселителни прояви с масовото участие на младежи. Планирани са специализирани полицейски операции за контрол на заведенията за хранене и развлечение, както и за безопасността на движение.

Ще се извършват системни проверки и за санкциониране и отстраняване на неправилно паркираните автомобили край заведенията.

Ще продължи и контролът върху продажбата на пиротехнически изделия. Особено строги ще бъдат санкциите за лицата, които съхраняват  или употребяват оръжие и пиротехнически изделия. От Областна дирекция на МВР припомнят, че законът забранява хвърлянето и възпламеняването на бомбички, пиратки и други гърмящи пожароопасни стоки на обществени места.  Глобите за нарушителите са от 500 до 2000 лева. Абсолютно забранена е стрелбата с ловно оръжие на територията на общината, както и продажбата и употребата на пиротехнически средства от малолетни и непълнолетни. Всички празнични мероприятия ще бъдат охранявани от полицейски служители, а пътният контрол ще бъде засилен.