Почетен плакет за комисар Стоян Колев
Почетен плакет за комисар Стоян Колев / Областна администрация

Почетен плакет на комисар Стоян Колев, директор на РД ПБЗН-Стара Загора връчи областният управител Георги Ранов. Отличието се присъжда за проявена гражданска доблест и смелост и висок професионализъм при овладяването на пожари и други природни бедствия и аварии на територията на Старозагорска област.

От 1 януари до 13 септември служители на пожарната са излизали на 2484 произшествия, част от които са били и извън границите на Старозагорска област. 248 от тях са били пожари с материални загуби, 119 са случаите на участие в аварийно-спасителни дейности, 502 - на включване на пожарникари в помощни операции. Лъжливите повиквания са били 191, около 7-8% от всички обаждания, но много малка част от тях са злонамерени.

Пет са жертвите на пожари през тази година, а пострадалите са трима. Засегнати от огнената стихия са 1229 дка иглолистна и 2212 дка широколистна гора.

На нарушители, неспазващи правилата за пожарна безопасност, са връчени 90 акта за административни нарушения и за всеки от тези актове има издадени наказателни постановления за налагане на глоби в различни размери.

Служителите на РД ПБЗН, отговарящи за контрола и превенцията, са извършили общо 10 093 контролни и комплексни проверки в големи обекти със стратегическо значение, училища, обществени сгради и др.

В 10:00 часа утре пред община Стара Загора ще бъдат наградени отличени пожарникари от областта. Сред тях е и гл. инспектор Георги Иванов, който ще получи най-високото отличие - почетен знк на МВР втора степен. През миналата година старозагорският пожарникар е получил знак трета степен.