/ ThinkStock/Getty Images
Община Казанлък ще предостави две нови електронни услуги за удобство на гражданите – за прием на децата в детските градини и за прием в подготвителни групи и първи клас в училищата в град Казанлък. Целта е подобряване на прозрачността, информираността и достъпа до база данни, подобно на въведените модели в много други български общини.

Записванията на място и онлайн ще бъдат абсолютно равностойни. На сесия на Общинския съвет ще се гласува нова Наредба № 9 за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини на територията на община Казанлък, в която се регламентират дейностите по електронния прием.

Освен за местата в първа група (3-годишни) ще може да се кандидатства и за свободните места в останалите групи на детските градини. Съгласно графика на дейностите, от 4 до 16 април, включително родителите ще могат да подават заявления за първо класиране и онлайн на https://dg.kazanlak.bg   ( a не както до сега само на място в детските градини). 

Резултатите ще бъдат обявени на 19 април, а записването на класираните деца ще бъде извършено от 20 до 27 април, включително. От месец април до декември, системата ще бъде отваряна за кандидатстване и ще се виждат всички свободни места към дадения момент.

Пълният график за прием в детските градини може да бъде разгледан на страницата на Община Казанлък в раздел „Дирекции и отдели“ – „Хуманитарни политики“ – „Образование“ – „Детски градини“, както и на https://dg.kazanlak.bg.

Датата и часът на подаване на заявлението в електронната система не влияе на окончателното класиране. Всички заявени данни (промяна в обстоятелствата) могат да бъдат актуализирани само в срока за регистрация / редакция на заявленията, както онлайн във форма за редакция на вече подаденото заявление, така и на място в детските градини, където е подадено първоначално заявлението, без да се губи получения вече входящ номер. Определящ за окончателното класиране е последният вариант на заявлението.

В Община Казанлък са утвърдени Система за прием в първи клас за училищата в гр.Казанлък и административните райони за обхват на учениците към всяко училище. Районирането важи само за училищата в града и не засяга приема в училищата в другите населени места в общината. Съгласно водещия критерий децата са разпределени в следните групи:

Първа група – деца с постоянен / настоящ адрес в прилежащия район на училището и постоянният / настоящият адрес не е променян в последните над 3 години преди подаване на заявлението.

Втора група - деца с постоянен / настоящ адрес в прилежащия район на училището повече от 1 година, но постоянният / настоящият им адрес е променен в периода през последните от 1 до 3 години преди подаване на заявлението.

Трета група - деца с постоянен / настоящ адрес в прилежащия район на училището, но постоянният / настоящият им адрес е бил променен през последната една година преди подаване на заявлението.

Четвърта група – деца с постоянен / настоящ адрес, извън прилежащия район на училището към деня на подаване на заявлението.

Приемът се осъществява последователно по реда на групите, като първо се приемат децата от първа група.
В електронната система е заложено за всяко дете да участва с по-благоприятния от двата вида адрес (постоянен / настоящ), като се прави автоматична проверка с базата данни от ГРАО.

Родителите / настойниците могат да подават заявление по електронен път https://school.kazanlak.bg или на място в училище, което е избрано по първо желание. Двата начина на подаване на заявление са равностойни. Всички заявления се регистрират в електронната система.

При подаване на заявлението родителите могат да изпишат последователно всичките осем училища в гр.Казанлък, които извършват прием в първи клас, като според реда на тяхното желание получават и съответния брой точки.

Родителите ще могат да подават заявления от 25 до 31 май, включително.  Обявяването на резултатите ще бъде на 5 юни, а от 6 юни до 8 юни, включително ще става записването на класираните деца в училищата. Пълният график за прием в подготвителни групи и първи клас в училищата може да бъде разгледан на страницата на Община Казанлък в раздел „Дирекции и отдели“ – „Хуманитарни политики“ – „Образование“, както и на https://school.kazanlak.bg.
 
И за двата вида прием – в детските градини и в училищата – класираното дете се записва само при наличие на пълен комплект от документи, декларирани в Заявлението. При установени несъответствия и/или неактуалност на заявените данни, детето няма да бъде записано и отпада от приема. То може да участва в следващи класирания с нов входящ номер и ново заявление.