орел птица
орел птица / Дарик Пловдив
Управляващият орган на ОП „Околна среда 2014-2020 г." обяви процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ чрез подбор на проекти "Мерки за подобряване на природозащитното състояние на птици". Процедурата е по приоритетна ос 3 „Натура 2000 и биоразнообразие“ на програмата.
 
Общият размер на средствата, които могат да бъдат предоставени, е 9 141 202 лв., съобщиха от Областен информационен център-Стара Загора.
 
Целта на процедурата е подобряване на природозащитното състояние на видове защитени птици, чрез изпъление на мерки от четири действащи към момента планове за управление на защитени зони и осем плана за действие за видове. Мерките, които ще се финансират покриват извършването на специфични приоритетни консервационни дейности по подобряване на местообитанията и хранителната база, поддържане на растителността в гнездовите и други значими за вида места, поддържане на оптимален воден режим в ключови местообитания, подхранване и др. Дейностите попадат изцяло в обхвата на мярка 109 "Инвестиции в консервационни дейности за поддържане/подобряване на природозащитното състияние на видове и природни местообитания" от Национална приоритетна рамка за действие на Натура 2000 за периода 2014-2020 г.
 
Допустими бенефициенти по процедурата са структури/звена в Министерство на околната среда и водите и Министерство на земеделието, храните и горите, юридически лица с нестопанска цел, общини и научни институции.
 
Крайният срок за подаване на проектни предложения е 18.30 часа на 24 октомври 2019 г.