кражба на ток
кражба на ток / ЧЕЗ
Ферма за криптовалута откриха в Чирпан. Над 40 са устройствата, заради които собствениците им крадяли ток от намиращ се близо трафопост.

Проверка на електроразпределителното дружество EVN е установила кражбата на ток и изключен електромер в сграда, която се намира в индустриалната зона на Чирпан. Все още не е ясно колко са щетите за дружеството.

Незабавно местопроизшествието е било посетено от дежурна оперативна група при РУ на МВР, гр. Чирпан и служители на „EVN“. Било е констатирано незаконно отнемане на електрическа енергия от мрежата на „Електроразпределение Юг" ЕАД. В хода на изясняване на случая са били извършени огледи на местопроизшествието, разпити на свидетели.

В резултат на извършените действия по разследването е установено, че в сградата била изградена т.нар. „ферма" за добив на криптовалута.

Днес продължават действията по разследването с участието на екип от ГДБОП, като предстои извършване на оглед в самото помещение и на машините в него.

Провеждат се активни издирвателни мероприятия по установяване на извършителите на престъпното деяние. Предстои назначаване на технически експертизи, с оглед установяване на периода на ползване на устройствата, както и изчисляване на точния размер на нанесената щета.

Разследването продължава.

Къщата, в която е разположена фермата, е била дадена под наем от собственика. Той и наемателите са установени.

Наказанието, което се предвижда от закона е лишаване от свобода до 5 години и глоба до 15 хиляди лева.