свещеници
свещеници / netinfo
Със заупокойна литургия и панахида пред гроба на Митрополит Панкратий в катедрален храм "Св. Димитър" бе отбелязана 19-тата годишнина от кончината му.

Бог открива пътя на Митрополит Киприан към дядо Панкратий в ранна детска възраст, когато той расте в храм "Света Троица" в град Казанлък при архиерейския наместник отец Петко Мотев. "Дядо Панкратий дойде да служи на празника на Светата Троица в едноименния храм, в родния ми град, тогава за първи път го видях. Чисто бял, в прозрачна кожа, с невероятен талант, както в богослужението, така и в реториката му. Удиви ме неговата дипломация, удиви ме лекото му чувство за хумор, което имаше. Той беше поучителен за всички ни.", спомня си владиката.
На службата присъства и един от наследниците на Митрополит Панкратий – племенницата му Диана Михайлова. „14 юли е тъжен ден за всички, защото загубихме един прекрасен митрополит, духовник, човек, братът на моята майка Димка. Сега, когато слушам в храма това песнопение се връщам назад и сякаш чувам неговия глас, усещам неговата топлина, обич, която бликаше от словото и от сърцето, докосваше всеки с доброта. Той ни завеща да бъдем достойни, добри, с висок морал и честност и да не забравяме този завет никога - истински хора с добри сърца, открити към доброто и вярата. Вуйчо не държеше на показността, а на труда. Виждам това и в новия ни владика – дядо Киприан.“

Митрополит Панкратий е роден на 14 декември 1926 година, основно образование получава във Ветрен, а средно в Пловдивската духовна семинария. След това започва да учи в Богословския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и в първи курс става послушник в Бачковската обител. По предложение на манастирското братство и с одобрението на Светия синод на Българската правослана църква под председателството на митрополитПаисий Врачански, на 15 февруари 1949 г., Пенчо Дончев е постриган в монашество с името Панкратий. На 21 септември 1949 г. е ръкоположен в йеродяконски чин, а на 18 септември 1952 г. по решение на Светия синод, е ръкоположен от Паисий Врачански в йеромонашески чин. В Бачковския манастир йеромонах Панкратий отговаря за манастирския музей, за манастирската библиотека, за манастирското земеделско стопанство и други длъжности.

По молба на митрополит Климент Старозагорски и със съгласието на Светия синод на 1 септември 1954 г. йеромонах Панкратий е назначен за протосингел на Старозагорската епархия, а в последствие е ръкоположен за велички епископ и назначен за викарий на митрополията в Стара Загора. След смъртта на митрополит Климент, на 12 юли 1967 година Светият синод единодушно избира за старозагорски митрополит епископ Панкратий Велички. Той основава в Стара Загора просветен център „Свето Благовещение“ и съдейства за издаване на вестник и списание. Провъзгласен е за „почетен гражданин на Стара Загора“.

В 1990 година Митрополит Панкратий е избран като независим кандидат от 155 мъглижки избирателе район в 7-то Велико Народно събрание, но на 12 юли 1991 година отказва да подпише конституцията, изработена от събранието. Умира на 16 юли 1998 година в Стара Загора. Погребан е зад олтара на катедралния храм „Свети Димитър“.

От Старозагорската митрополия напомнят, че на 30 септември и 1 октомври ще бъде чествана 50-годишнината от интронизацията му с редица инициативи, сред които конференция с участие на богослови, фотоизложба, издаване на молитвеник и документална книга и прожекция на биографичен филм. В проявите ще участва целия Свети синод, както и Българският патриарх Неофит.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook- https://www.facebook.com/darik.starazagora/