Осигурен е подслон за бездомните в Стара Загора
Осигурен е подслон за бездомните в Стара Загора / DarikNews.bg, архив

Двама души са настанени на 31-ви декември 2015 г. в общинския Център за временно настаняване на бездомни в Стара Загора, който се намира в бившата сграда на Регионалния център по здравеопазване след извършения основен ремонт. Той започна дейността си през четирите почивни дни като услуга за хората в нужда от подслон.
Те се направляват към центъра от отговорните институции - ОД МВР и Спешния център в града, съобщи д-р Антония Тодорова началник на общинския отдел „Здравеопазване и социални дейности".

В момента там има персонал от петима души - ръководител, охрана и хигиенистка, необходими са още двама - медицинска сестра и охранител, уточни тя.

В центъра могат да бъдат настанени общо 15 души, като всеки може да пребивава там до три месеца в рамките на една година. Той ще се издържа от общината по решение на Общинския съвет от края на ноември миналата година. Ще се търси възможност услугата да премине на издръжка като държавно делегирана дейност, каза още д-р Тодорова.

Центърът е създаден по проект „Красива България" на стойност 206 120 лв., с основно финансиране от Министерството на труда и социалната политика и 46 377 лв. съфинансиране от общината. Бяха извършени редица строително-монтажни работи на част от съществуващата сграда, които включват и топлинно изолиране на подовата конструкция, ел. захранване, газификация, телефонна, антенна и пожароизвестителна инсталация и др.