Иван Гешев
Иван Гешев / БГНЕС
Прокурорите, следователите и служителите от състава на Окръжна прокуратура-Стара Загора изразяват подкрепа към единодушното предложение на членовете на прокурорската колегия на ВСС и номинацията на Иван Гешев за главен прокурор. Това е записано в становище на магистратите и служителите от състава на Окръжна прокуратура Стара Загора.

„Считаме, че г-н Гешев отговаря на законовите, професионалните и нравствените изисквания за ръководител на държавното обвинение, предвид това, че е номинация на действащ прокурор, запознат в детайли с дейността, функциите и проблемите на прокуратурата“, е записано в документа.

Старозагорските магистрати и служители от Окръжна прокуратура осъждат всеки опит за натиск и вмешателство в процедурата за избор на главен прокурор и призовават тя да бъде проведена при спазване на Конституцията и Закона за съдебната власт.

След като правосъдният министър Данаил Кирилов не номинира кандидат за нов главен прокурор,стана ясно, че процедурата, която трябва да приключи с избора на обвинител № 1 на 24 октомври, ще участва единствено Иван Гешев.

Преди седмица за кандидатурата му единодушно гласуваха всички 11 членове на прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет.

Изслушването на Иван Гешев във ВСС трябва да се проведе на 24 октомври, когато членовете на съвета ще гласуват. Ако в негова подкрепа се обявят поне 17 от кадровиците, кандидатът ще бъде избран. Назначаването му на поста следва да стане след указ на президента Румен Радев. Държавният глава обаче има право да не подпише документа и така процедурата трябва да се повтори отново.

Номинацията на Иван Гешев преди дни предизвика бурни обществени реакции, които ескалираха до протест пред сградата на Висшия съдебен съвет. В подкрепа на Гешев пък се заявиха от сдружението на следователите и прокурорите.