Община Стара Загора завърши проект за популяризиране на туристическите обекти в региона
Община Стара Загора завърши проект за популяризиране на туристическите обекти в региона / община Стара Загора

Община Стара Загора изпълни проект за популяризиране на културно-историческото наследство и туристическите обекти в региона. Основната му цел бе да се повиши интереса към региона, обобщи ръководителят на проекта зам.-кметът Иванка Сотирова.

Проектът „Античното наследство на Тракия" на стойност 470 672.00 лв., изпълняван в партньорство с общините Нова Загора и Раднево, продължи 24 месеца. Основният акцент е изработването на туристически продукти и пакети, които да увеличат броя на посетителите и да удължат престоя им, както и да подобрят сезонното и териториално разпределение на туризма в различните райони и територии.

Изпълненият проект цели да подкрепи и увеличи интереса към конкурентоспособни туристически атракции на територията на общините Стара Загора - Нова Загора - Раднево, които ще допринесат за диверсификация на туристическия продукт, намаляване на териториалната концентрация и по-равномерно разпределение на ползите от туризма.

Разработени са туристически пакети, за един, два и три дни, "Балнео, Спа и Уелнес" пакети, пет- и седемдневни пакети "Зелено училище", пакети конгресен / семинарен туризъм и тийм- билдинг пакети. "Най-често заявяваните пакети за туристи на територията на Стара Загора са за един и два дни. Най-посещаван е Регионалният исторически музей, а реставрирания Античен форум предизвика истински фурор", допълни Сотирова.

В изпълнение на проекта са изработени и разпространени информационни, маркетингови и рекламни материали и реклама в медиите, изработен е рекламен филм със субтитри на английски, немски и румънски език, два телевизионни клипа и два аудио-клипа (субтитри и озвучаване на три езика) и 2 бр. радио клипове -15" и 30" на български език.

Разработени са брошура, пътеводител, карта, слоган и лого на бранда. Организирани са и проведени национална и международна рекламна кампания, насочена към румънския пазар и пазарите на ползващите английски и немски език, както и публикации в специализирани чуждестранни издания и електронни платформи.

Дейността по проекта включваше още участие в туристически борси у нас и в чужбина, както и изложения и панаири.

Благодарение на този проект е завишен броят на туристите, посещаващи региона, тепърва предстои да регистрираме ползите от реализацията му, заяви още зам.-кметът.