/ iStock/Getty Images
"Община Павел баня се включва в патриотичната инициатива по преписване на „История славянобългарска”, съобщи кметът Иса Бесоолу.

Поводът е 300 години от рождението на Св. Паисий Хилендарски, 60 години от канонизирането му за светец и 260 години от написването на произведението.  

Започват да преписват „История Славянобългарска“ в Старозагорско

„Убеден съм, че в това светло дело ще се включат малки и големи”, коментира кметът. Идеята за преписа е на инициативен комитет с председател Димо Узунов, патриот и родолюбец, който повече от 20 години води миряни на поклонение в българския манастир „Св. Георги Зографски“ в монашеската република Атон.

Комитетът е сформиран основно от общественици от Старозагорска област и има за цел да насочи вниманието на широката общественост към светлата личност на основоположника на българското Възраждане Паисий Хилендарски. 

В подбалканската община „История славянобългарска“ ще преписват ученици, студенти, преподаватели, граждани, представители на общински и държавни институции, на спа хотелите и местния бизнес.

Крайният срок е 11 май, когато БПЦ отбелязва празника на Светите братя Кирил и Методий. По данни на инициативния комитет в 11-те общини на Старозагорска област книгата на отец Паисий преписват 260 души.
БТА