/ www.sxc.hu
Ръкописен препис на "История славянобългарска" на глаголица получи като дарение Русенският исторически музей от пенсионираната учителка Стойка Димитрова Иванова. Това съобщиха от културния институт в крайдунавския град.

От музея обясняват, че Стойка Иванова винаги е имала интерес към глаголицата. Заради пандемията и застояването си вкъщи през изминалата година тя решила да научи азбуката глаголица и го сторила за около два месеца.

След това се зародила идеята да препише ръкописно на глаголица "История славянобългарска". Успяла да изпълни целта си за четири и половина месеца - от 15 април до 31 август 2020 година.

"Въпреки многото трудности, свързани със здравословното й състояние, тя не се отказва и успява да завърши ръкописа. Преписът се реализира и благодарение на сестрата на Стойка - Яна Иванова, която я подкрепя и се грижи за нея", обясняват от Русенския исторически музей.

От там допълват, че дарението е получено в музея и благодарение на Петинка Митева - председател на русенския клон на сдружение "Българска асоциация на пенсионерите и мъдростта".
БТА