Казанлък
Казанлък / netinfo
Община Казанлък разширява социалните услуги за деца с увреждания. Местната администрация подписа нов договор на обща стойност на проекта в размер на 531 800 лева, от които 530 000 - безвъзмездна финансова помощ.

В рамките на 18 месеца ще бъдат реконструирани и оборудвани 2 сгради в град Казанлък: Дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства, който ще бъде изграден в неизползваемия двуетажен корпус от сградата на Детска ясла № 6 „Надежда“ и ремонт на съществуващия Център за обществена подкрепа, с оглед разширяването на дейността му.
 
Новосъздаденият Дневен център ще обслужва 30 деца за дневна грижа и 60 деца за консултативни услуги, а след ремонта Центърът за обществена подкрепа, при настоящ капацитет 60 деца в риск ще обслужва 80.
 
Осигурени са средствата за "Личен асистент" до края на годината

На 1 декември Общината сключи договор с Управляващия орган за безвъзмездна финансова помощ по проект „Развитие на услуги за деинституционализация на грижите за деца в община Казанлък“ по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

Проектът е насочен към успешното продължаване на процеса на деинституционализация чрез замяна на институционалния модел на грижа с грижа в семейството или близка до семейната среда в общността, както и гарантиране на правото на всяко дете на достъп до качествена грижа и услуги според индивидуалните му потребности.
 
Мисията на Община Казанлък е да отговаря на обществения интерес ефективно и ефикасно, при максимален резултат и качество. Отношението на Община Казанлък към развитието на социалните услуги е съобразено с Картата на услугите и с Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България“.