/ ПП ГЕРБ
Третата по големина община в Старозагорска област-Чирпан, се намира в тежко финансово състояние, а проблемите се задълбочават лавинообразно. За това алармираха представители на различни политически сили, а целта им е истината за случващото се там да достигне до максимално голям брой жители.

Чирпанското село Могилово с подписка заради лош и опасен път, искат работеща община
 

Вече месец община Чирпан е със запорирани банкови сметки и все още без приет бюджет. Запорът е наложен чрез частен съдия изпълнител в резултат на вземане от фирма или консорциум, изпълнили строително-монтажни работи по изграждане на водопроводна мрежа.

Проектът е по Оперативна програма Развитие на селските райони за предходния отчетен период за трите най-големи села в общината-Гита, Зетьово и Свобода. Поради неизпълнение на програмата в критериите и показателите, определени от финансиращия орган и неприемане от комисия на ДФ „Земеделие”, на общината е наложена финансова корекция. В резултат на това не са разплатени сметките с фирмите, а те от своя страна търсят вземанията си по съдебен ред.
 
ГЕРБ-Чирпан: Общината не работи, на автопилот е

„Този запор отразява едно моментно състояние на общината, но се притеснявам да не се превърне в „хронично заболяване” на финансовите потоци в нея. Има и информационно затъмнение по проблема от страна на общинското ръководство. Редно е кметът Кичка Петкова да обясни пред съгражданите си какъв точно е казусът и кои  са начините за справяне с кризисната ситуация, да каже истината в очите на своите съграждани. Нормално е с проблема да бъде запознат и Общинският съвет.
 
Факт е, че бюджетът на общината не се приема вече на две сесии. Надявам се да получим и отговори защо в капиталовата програма по предложения проект за бюджет няма нито един обект, който да е с фирма за строителен надзор. Не са заделени средства за проектиране, предстои отваряне на мерки по различни европейски и донорски програми, по които общината трябва да има работни проекти.

Такива средства не се предвиждат, т.е. работи се на парче, от днес за утре”, изрази притесненията си ръководителят на групата на Местна коалиция „Коалиция Чирпан“ в ОбС Васил Донев. По негови думи, размерът на санкцията е малко над 7 млн лева, бюджетната рамка е около 12 млн лева.
 
Пламен Йорданов: Хората не знаят истинския мащаб на проблемите в Община Чирпан

Дефектите на проекта са във всеки един етап от неговото изпълнение, като през 2014 година от ДФ „Земеделие” извършва проверка на място и отказват да извършат плащане по него, разясни и областният координатор на ГЕРБ Пламен Йорданов. „Всичко това се случва по времето на кабинета на Пламен Орешарски, т.е. всякакви твърдения, че държавата пречи заради различната политическа принадлежност на кмета, са неверни”.
 
Въпреки многото провалени проекти, общинските съветници са готови да дадат пореден кредит на доверие на кмета и администрацията като подкрепят авансово плащане в размер на 9% от стойността на друг проект-за изграждане на Пречиствателна станция. „Надявам се да се подходи отговорно и това да не бъде поредния провален проект”, коментира Йорданов.
 
Без намесата на държавното управление, община Чирпан не може да излезе от кризата, смята Васил Донев, според когото „натрупаните във времето проблеми са резултат от нисък административен капацитет, а кметският кабинет не е училище”.