/ netinfo
Близо 9,4 млн. лв. са наложените финансови санкции на Община Чирпан по сключени договори с Държавен фонд „Земеделие“, по проекти с европейско финансиране.„Общината, в лицето на кмета Кичка Петкова, мълчи.

800 чирпанлии подкрепят преименуването на бул. „Георги Димитров“

Крие се истината, не се изнася информация, хората не знаят истинския мащаб на проблемите. Наложи се да потърсим отговорите от съответните ресорни министерства“, посочи областният координатор на ГЕРБ Пламен Йорданов и допълни, че изясняване на реалното състояние на общината, въпроси до различни министри задал и народният представител Радостин Танев.

„За Чирпан, при управлението на БСП, са загубени цели осем години, загубени са два програмни периода. Има реална опасност това да продължи и в бъдеще, и да се окаже, че третата по големина община в Старозагорска област е на последно място по реализирани проекти не само в нашата област“, категоричен бе областният координатор.

ГЕРБ-Чирпан: Общината не работи, на автопилот е

Той посочи, че основната теза на местната администрация, че държавата в лицето на ГЕРБ е виновна за наложените големи финансови санкции на община Чирпан, е изключително невярна.

Още в началото на реализация на проекта е констатирано нарушение по Закона за обществените поръчки, което автоматично налага 25% корекция от стойността му. В резултат на извършена проверка на място, през юли 2014 г., комисия на ДФ „Земеделие“ е определила окончателния размер на допустимата субсидия за окончателно плащане в размер на 0.00 лв.

„По това време управлява правителството на Пламен Орешарски, което е доказателство, че са спекулации опорните точки, че ГЕРБ са виновни за несгодите в община Чирпан. Точно тяхното правителство с нарочна комисия е констатирало, че по този проект ще бъдат платени нула лева“, обясни Йорданов.

Общинските съветници от ГЕРБ в Чирпан искат оставката на председателя на местния парламент

Той цитира отговора на министъра на земеделието Румен Порожанов, в който се казва, че през декември 2015 г. се постановява пълен отказ на плащания по четирите изпълнявани договора по мярка „Основни услуги на населението и икономиката в селските райони“, като е изискано и въстановяване на сумите, изплатени като авансови плащания.

В настоящия програмен период 2014-2020 г., Община Чирпан няма сключени договори за финансово подпомагане. Има две проектни предложения за реконструкция на улици и за рехабилитация на общински пътища, които са с отказано финансиране. „Изводът за управлението на БСП в Чирпан - за миналия програмен период минус девет милиона лева, за настоящия програмен период нула лева и два отказани проекта“, обобщи областният координатор на ГЕРБ.   

От отговор на Министерство на регионалното развитие и благоустройството става ясно, че в Чирпан не е саниран нито един блок по Националната програма за енергийна ефективност. На територията на Област Стара Загора са санирани общо 111 сгради.

В общини, в които кметовете не са от ГЕРБ, като Николаево, Гълъбово и Павел баня, са обновени съответно една, седем и две сгради. Община Чирпан е с нула санирани блока. В Област Стара Загора са регистрирани 452  сдружения на собствениците, като в Община Чирпан е регистрирано едно единствено сдружение.

„Благодарение на общинските администрации, там където е проведена разяснителна и мотивираща кампания, резултатите са видими за всички“, посочи Пламен Йорданов. Той бе категоричен, че изводът може да е само един - Община Чирпан и нейното ръководство са саботирали националната програма, като по този начин са наказали собствените си граждани. „С какво са по-различни чирпанлии от гражданите на Гълъбово, Николаево или Павел баня“, попитаха от ГЕРБ.  

Само в Община Чирпан все още не е изградена пречиствателна станция, върнат за актуализация е проектът за регионалното депо за отпадъци, което означава, че проектът отново не е добър.

„За нас не е самоцел да изкараме безобразията в управлението на БСП в Чирпан, важно е обаче хората да го знаят, да бъдат информирани. Най-важното е да кажем истината, която дълго време бе крита и да се види реалното положение“, обясни областният координатор.

„Всичко, което показахме с документи и факти, е доказателство за лошото местно управление“, посочи общинският ръководител на ГЕРБ в Чирпан и водач на групата общински съветници Христо Стефанов. Той поиска отговор и на въпросите, как и по какъв начин фирмите за строителен надзор и за изпълнение на проекта носят съответната отговорност.

От септември 2018 г. Община Чирпан отново има наложена санкция от 5% за пречиствателната станция, заради недобре подготвена документация за обществената поръчка. „Едни същи проблеми, едни и същи санкции, което говори достатъчно за екипа, който управлява общината“, категоричен бе Христо Стефанов.

Той отбеляза, че за всичко това през следващите месеци ще се говори открито пред гражданите на Чирпан, за да си намери градът мястото, което заслужава. „Финансовите корекции по европейските програми са като бумеранг“, посочи Деляна Николова, която е изпълнителен директор на Местна инициативна група „Чирпан“.

Тя сподели, че финансовите корекции наложени на общината, рефлектират върху всеки опит да се кандидатства по проекти и да се реализират инвестиции. „Това може да доведе до загуба на 3 млн. лв. в размер на субсидия, които са предназначени за бенефициентите - частни физически и юридически лица на територията на община Чирпан.

Последствията ще стават все по-тежки“, отбеляза Деляна Николова.