грип
грип / Thinkstock/Getty Images
11 проби са изпратени в Националната референтна лаборатория в София до момента, от тях три са положителни за респираторни вируси, но грип в Старозагорско все още не е изолиран.

В сряда ще бъдат доставени нови  проби от пациенти, взети от Неотложния кабинет на общопрактикуващите лекари в Стара Загора и тогава ще стане ясно дали сред тези проби има изолиране на грип, информира д-р Таня Перчемлиева от РЗИ.  
 
Учениците в Перник в тридневна грипна ваканция

В момента се намираме в предепидемична обстановка, отчита се плавно увеличение на  респираторните заболявания в областта, но няма основание за обявяване на грипна епидемия или на грипна ваканция.

За да се случи това е необходимо стойностите на заболелите да достигнат 333 на 10 000 случая. Ако имаме основание, дори и да не сме ги достигнали, може да обявим грипна епидемия, обясни д-р Перчемлиева.
 
Оставете лекарствата: Бабини рецепти срещу грип

През изминалата седмица заболеваемостта в Старозагорска област е 234 на 10 000, при 177 за предходния период, отчитат от РЗИ.
 
Болните да не предприемат самолечение, да се консултират с лекуващия си лекар и да не правят контакти, за да не се разпространява инфекцията, съветват специалистите.