НПМ Шипка-Бузлуджа: На 3 март най-българският паметник ще посрещне хиляди български патриоти
НПМ Шипка-Бузлуджа: На 3 март най-българският паметник ще посрещне хиляди български патриоти / БГНЕС, архив

"По повод тиражираните през последните дни публикации от електронни и печатни медии: „Паметникът на свободата е в тежко състояние", „Паметникът посреща 3 март в окаяно състояние", „Разпада ли се лъвът?", „Лъвът на Шипка се напука" и внушението, че поради това Паметникът на свободата може да се окаже затворен на 3 март, ръководството на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа" е длъжно да заяви:

Бронзовата фигура на лъва на Паметника на свободата нито се е напукала, нито се разпада. В момента специалисти оценяват състоянието на скулптурата и в следващите няколко седмици ще дадат експертното си заключение за етапите на нейната реставрация и консервация.

Проблемът с влагата в Паметника датира още от неговото изграждане. През годините периодично са предприемани действия за разрешаването на проблема. В този смисъл твърденията, че постройката се руши, са подвеждащи и не отговарят на истината. Наличието на влага по никакъв начин не се отразява на здравината на конструкцията и целостта на сградата и не застрашава посетителите на Паметника и обслужващия екип.

В тази връзка нелепо е да се твърди, че Паметникът на свободата ще затвори врати в деня на националния празник 3 март. Както всяка година най-българският паметник ще посрещне хиляди български патриоти, които ще отдадат почит пред подвига и саможертвата на героите на Шипка.

Вярваме, че гореспоменатите публикации са резултат на неразбиране на проблема, а не на злонамерено отношение към усилията на Министерство на културата, настоящия екип на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа" и на поколения музейни работници преди нас да съхранят националната ни светиня.

Призоваваме всички българи да изкачат най-високия връх в нашата история и да посрещнат заедно с нас 138-та годишнина от Освобождението на България", призовава на сайта си http://www.shipkamuseum.org/ ръководството на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа".