/ ThinkStock/Getty Images
Старозагорският епархийски съвет разпространи изявление във връзка с новите църковни такси в храмовете, в което се казва, че решението не е  самоцелно, а определените такси са пределни. От съвета припомнят, че последното увеличение е извършено с Окръжно № 237 от 23 февруари 2007 година на Св.Синод и заради това на свое заседание от 19 юни Синодът единодушно реши  новите пределни цени на църковните треби да се определят от епархийските съвети.
 
Ето и целият текст на изявлението:
 
„Решението не е свързано с „ увеличаване на заплатите на алчните попове“, както някои „добронамерени“ граждани критикуват съответната информация. Постъпващите средства от новите такси са за посрещане на непрекъснато увеличаващите се разходи, свързани с поддръжката на енорийските храмове.
 
През  периода преди промяната  три пъти са  се увеличили както  разходите по издръжка на енорийските духовници, така и съпътстващите разходи в енорийските храмове, които включват не само грижи за храмовите сгради и прилежащите помещения, но и поддържане и обгрижване на неделните училища към тях, различните курсове по езици, компютърна грамотност,школите по рисуване и ред други социални инициативи.
 
Изрично посочваме, че определените такси са пределни. Според обстоятелствата енорийските свещеници могат да ги намалят или съвсем да не вземат такси от треби при социално слаби и нуждаещи се.
 
Накрая  искаме отново да споделим, че  стремежът на Старозагорския епархийски съвет е да води диалог с всички граждани, в който да се търсят и занапред разумни решения, подпомагащи взаимодействието между енориаши и духовници.

Диалог, от който имаме нужда всички във времето и мястото, където живеем, за да не се спекулира с доверието на Църквата като институция,  възглавена  от Самия Бог и вярата, която ни скрепява и ни дава сили в различни етапи от нашия живот“.