/ Dariknews.bg
3 000 са подадените заявления до този момент от хора с 50% и над 50% степен на увреждане за получаване на новата месечна финансова подкрепа. Всички, които се подпомагат от Дирекция „Социално подпомагане“ в Старозагорско са 13 000.

Приеха Закона за социалните услуги, как ще се оценява кой има нужда от асистент?

От 1-ви април започва изготвянето на социалните оценки, на база на които лицата ще могат да получават лична помощ и други социални услуги. Досегашните месечни добавки за транспортни услуги, лекарства и информационни технологии вече са трансформирани във “финансова подкрепа”. 

Законодателните промени за хората с увреждания, които са в сила от началото на годината, носят редица улеснения за тях и засягат онези, които ползват балнеолечение и тези, които имат право да ползват целева помощ за наем на общинско жилище-от началото на годината институциите се разплащат помежду си в улеснение на гражданите.

Наемите за общинско жилище ще бъдат превеждани директно в общината, вместо да се дават на гражданите и те да ги внасят лично. Тези, които се нуждаят от балнеолечение трябва да отидат с резервацията си за хотел в дирекцията, за да им се издаде разрешителна заповед, а след престоя им фирмата изпраща фактура до социалните и те заплащат услугата.

Около 640 000 ще получат финансова помощ с новия закон за хора с увреждания

Този начин на плащане носи облекчение, тъй като досега нуждаещите се са заплащали с лични средства, след което са представяли фактура и са чакали възвръщане на парите си, обясни Десислава Щерева, началник индивидуална оценка на хората с увреждания в ДСП Стара Загора.

С новия закон се регламентира и по-висока стойност на финансовата подкрепа в зависимост от процента на нетрудоспособност и линията на бедност в България, която за тази година е 348 лв, припомни Павлина Делчева, директор на Дирекция “Социално подпомагане”. Хората със степен на увреждане от 50% до 71,99% ще получат месечна финансова подкрепа  от 24,36 лв. За лицата със степен на увреждане от 71% до 90% - 52,20 лв.

При над 90% степен на увреждане сумата е 87,00 лв, а онези, които са над 90% степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават пенсия за инвалидност поради общо заболяване или поради трудова злополука- 104,40 лв. За тези, които са с над 90% степен на увреждане и социална пенсия за инвалидност финансовата подкрепа ще бъде 198,36 лв.