/ БГНЕС
Как ще се оценява кой има нужда от асистент?
100921
Как ще се оценява кой има нужда от асистент?
  • Как ще се оценява кой има нужда от асистент?
Парламентът прие окончателно Закона за социалните услуги. Документът предвижда да се създаде карта на социалните услуги, която ще регламентира къде по места има необходимост от такъв тип помощ.

Асистентските услуги ще бъдат безплатни за децата и хората без доходи, а останалите, които могат да получават подобна подкрепа, ще ги заплащат частично.
Социалните услуги в повечето случаи ще бъдат платени. Тепърва ще се изработва тарифата, по която ще се заплащат.
 
Парламентът прие окончателно Закона за социалните услуги

Социалният министър Бисер Петков поясни кои услуги ще са безплатни.

"В закона е регламентирано, че част от услугите ще бъдат безплатни. Общият принцип е, че социалните услуги са платени и това е съгласно тарифа, която ще бъде разработена след приемането на закона", обясни министърът. "Без да съм сигурен, че изчерпателно ще ги изброя, те са описани в закона, това са услугите, свързани със създаване на родителски капаците, информиране, консултиране, услуги свързани с даване на подслон за лица, които се нуждаят от това", поясни той.
 
Около 640 000 ще получат финансова помощ с новия закон за хора с увреждания

Вече е ясно как ще се оценява кой има нужда от асистент.
 
"В закона е казано, че право на асистентска подкрепа ще могат имат възрастните хора, коитро са в невъзможност от самообслужване и хората с трайни увреждания с чужда помощ. Изрично в този член от закона е споменато, че хората с увреждания, които не ползват асистентска подкрепа по друг закон, има се предвид Закона за лична помощ, имат право на асистентска подкрепа по този закон е нуждаят от лицата", разясни министърът.  
 
На второ четене: НС гласува Закона за хората с увреждания

До 1 януари 2035 г. ще бъдат създадени услугите, които ще залегнат в националната карта за социални услуги. До началото на 2021 г. трябва да бъдат закрити домовете за деца, лишени от родителски грижи и домовете за медикосоциални грижи.
 
Министър Бисер Петков е отворен за диалог с майките на деца с увреждания за методиката, според която ще се прави оценка на индивидуалните потребности и се опита да обори някои техни съмнения. Законът за социалните услуги е част от пакета закони, за които настояваха майките с увреждания по време на продължителния си протест миналата година.