/ Областна администрация Добрич
В Областна администрация Добрич се проведе среща във връзка с приетите промени в Закона за хората с увреждания. Присъстваха представители на общините в областта, на дирекциите социално подпомагане, представители на неправителствени организации. Водещ бе директора на РД „Социално подпомагане“ Ирена Баирова.

Борисов: Спазихме обещанията си към хората с увреждания

Важно е хората да знаят, че няма да бъдат ощетявани и да им бъдат намалявани средствата, подчерта Баирова. До 31 март т.г. се очаква да влезе в сила Правилник за прилагане на Закона за хората с увреждания, да бъде изготвена и разпространена Методика за оценка на индивидуалните способности на хората, както и Устройствен правилник, в който да бъдат определени работещите в дирекциите за социално подпомагане, които ще обслужват хората с увреждания.

По отношение на месечната финансова подкрепа различното в новия закон е, че месечната финансова подкрепа няма да се счита за доход. По стария закон при кандидатстване за помощ за отоплителния сезон пред социалните дирекции са декларирали личната си социална пенсия за доход, припомни Баирова.

В частта, касаеща целевите помощи, единствената разлика е по отношение заплащане наемите на общински жилища на хора с увреждания. Ако човек с увреждане живее под наем в общинско жилище, то месечният наем ще бъде плащан по служебен път от дирекциите за социално подпомагане към съответните общински дружества.

Още бе припомнено, че имащите право на винетки е нужно да подават заявление 10 дни по-рано. Те вече важат една година, но не календарна, а от дата на закупуване.