/ Дарик Добрич

Хората с увреждания в Добрич се събраха на митинг с искания за повече права. Въпреки решението на премиера и правителството да се стопира реформата, срещу която се обявиха протестиращите, те не отмениха митинга, защото казаха, че са лъгани дълги години от управляващите и не им вярват.

Присъстващите на площада в Добрич издигнаха плакати с послания: Имам право на: образование, заетост, придвижване, мнение, информираност и др. Хората, които взеха думата негодуваха срещу ниското ниво на социално подпомагане за хората с увреждания у нас – 35 евро, като го сравниха с близки държави като Румъния, където е 400 евро.

Освен това те споделиха, че трудно се придвижват с обществен транспорт в Добрич, защото местата за тях често са заети от хора без увреждания, които не ги отстъпват. Протестиращите искат по-добро отношение от местната власт и по-добри условия на работа на личните и социални асистенти. Някои заявиха, че са готови и да поискат оставката на общински служители и дори зам.-кмет, които пречат на подобряването на услугите за хора с увреждания.

 

Протестът на хората с увреждания
Дарик Добрич

Протестиращите настояват при бъдеща реформа да бъде облекчена бюрократичната процедура и лицата с увреждания да преминават на една комисия, която да извършва медицинската експертиза, оценката на работоспособността и социалната оценка. Те считат, че е крайно време социално инвалидната пенсия, която не е обвързана с осигурителен принос и има характер на социална помощ да излезе от бюджета на НОИ и в бъдеще да бъде изплащана от АСП към МТСП

Протестът е наложен от това, че възможностите за диалог по изключително важната реформа за оценка на вида и степента на увреждането и експертиза на работоспособността на този етап са изчерпани.

Нови правила за медицинските експертизи ще ощетят хора с увреждания?

Към протеста в Добрич се присъединиха представители на местните структури на Съюз на инвалидите в България, Съюз на слепите в България, Съюз на глухите в България, Национална потребителна кооперация на слепите в България, Национална асоциация на сляпо-глухите в България, Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения, „ХобиСклуб“.