/ Darikradio.bg, Виктория Ниновска
Хората с увреждания излизат на протест срещу реформата в ТЕЛК. Национално представените организации на хората с увреждания се събират на  митинг от 11.00 часа пред Министерски съвет, а в Добрич също ще протестират представители на местните клонове на национално представени организации и НПО от 12.30 часа на пл.”Свобода”.

Хората с увреждания излизат на национален протест

„Планираната реформа в областта на медицинската експертиза и оценката на работоспособността предвиждат кардинална промяна на действащият модел, която ще доведе до отнемане правото на инвалидна пенсия на 100-150 хиляди български граждани”, казват протестиращите. 

Здравното министерство изтегля проекта за медицинската експертиза

„Да на реформите, но не такива”, „Не на реформи, отнемащи права”, „Искаме работни места, образование и професионална квалификация, мобилност, социално включване и рехабилитация” – това са част от лозунгите, които ще бъдат издигнати на протестите.

Протестиращите настояват при бъдещата реформа да бъде облекчена бюрократичната процедура и лицата с увреждания трябва да преминават на една комисия, която да извършва медицинската експертиза, оценката на работоспособността и социалната оценка.

Близо 84% от хората с увреждания са с доходи под прага на бедността

Крайно време е социално инвалидната пенсия, която не е обвързана с осигурителен принос и има характер на социална помощ да излезе от бюджета на НОИ и в бъдеще да бъде изплащана от АСП към МТСП, казват още хората с увреждания.

Те считат, че възможностите за диалог по изключително важната реформа за оценка на вида и степента на увреждането и експертиза на работоспособността на този етап са изчерпани, затова преминават към протестни действия.

Нови правила за медицинските експертизи ще ощетят хора с увреждания?

Към протеста в Добрич се присъединяват представители на местните структури на Съюз на инвалидите в България, Съюз на слепите в България, Съюз на глухите в България, Национална потребителна кооперация на слепите в България, Национална асоциация на сляпо-глухите в България, Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения, „ХобиСклуб“.