/ снимка: Кирил Кирилов
Протест на хората с увреждания
96909
Протест на хората с увреждания
  • Протест на хората с увреждания
Извършване на радикална и откровена реформа, прилагане на европейска политика за трудова заетост, както и наличие на достъпно и качествено здравеопазване и медицинска рехабилитация. Това са част от основните искания на представители на организациите на хората с увреждания, на слепите, сляпо-глухите и други. Те излизат на протест пред Министерски съвет утре от 11.00 часа.  

Близо 84% от хората с увреждания са с доходи под прага на бедността

Организаторите бяха категорични, че техните действия не са политически. По думите им е крайно време социалната оценка за инвалидност да се прави спрямо заболяването. Те допълниха, че се спекулира с внушенията, че хората с увреждания у нас са неестествено много, каза Стефан Данчев от Националния център за рехабилитация на слепи.  

Относно твърденията, че има фалшиви инвалиди, нека държавата се заеме с този проблем. Има институции като съд и прокуратура, които е крайно време да се задействат, коментира Латин Банков.  

Друг сериозен проблем е и ниският процент на работещите инвалиди – у нас той е едва между 5 и 10 процента.

„Не на реформи, отнемащи права“, обявиха от Съюза на слепите

Утре от Пловдив и областта към София ще потеглят 4 автобуса с 50 човека от Съюза на инвалидите. Толкова ще са и от Съюза на слепите. Протестиращи ще има и от Варна и Бургас.

Димитър Парапанов от Националната асоциация на сляпо-глухите в България беше категоричен, че предстоящите промени трябва да са на законодателно ниво. Ако не се вслушат в исканията ни, ще отидем и до Брюксел, заяви Парапанов. 

Чуйте и от приложеното аудио.